Alo!

Svakom radniku leže po 300 evra!

ISTRAŽUJEM­O Šta predviðaju nove mere države za pomoae privredi

-

Vlada daje dodatnih 36 miliona dinara za zaposlene u 235.000 firmi

Pomoć države radnicima isplaćivać­e se u avgustu i septembru

U naredna dva meseca svakom zaposlenom biće isplaćeno oko 18.000 dinara, prve uplate na račune stižu već oko 10. avgusta, a za jedan mesec biće odloženo plaćanje poreza i doprinosa na zarade.

Siniša Mali, ministar finansija, rekao je da je država našla način da izdvoji dodatna direktna novčana sredstva za privredu i zaposlene.

- Nakon što smo u prethodna tri meseca isplatili tri minimalne zarade za 1.050.000 zaposlenih u 235.000 privrednih subjekata, našli smo prostora da nastavimo sa ovim merama, tako da će u naredna dva meseca biti isplaćeno još 60 odsto minimalne zarade zaposlenim­a, a za jedan mesec će biti odloženi i porezi i doprinosi na zarade - rekao je Mali.

Prva uplata u ruke zaposlenih, kako je najavio ministar, stiže već do 10. avgusta, dok druga uplata sledi u septembru.

- To je oko 18.000 dinara po zaposlenom za jedan mesec, odnosno oko 155 evra - rekao je ministar i podsetio da je dosadašnji paket podrške bio vredan 5,1 milijardu evra, a da će ova dodatna izdvajanja državu koštati još oko 66 milijardi dinara.

- Sa ovom dodatnom podrškom dolazimo do iznosa od oko 5,7 milijardi evra, što je 12,2 odsto našeg BDP-A. Dakle, država će za 60 odsto od iznosa minimalne zarade za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će nas odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati oko 30 milijardi dinara - istakao je Mali.

Srbija je, navodi ministar, ogromnom dosadašnjo­m podrškom pokazala da je pravi partner privredi i da privrednic­i i zaposleni mogu da se oslone na državu u najtežim trenucima.

- Svako dosadašnje obećanje smo ispunili, tako da mogu da nam veruju da će tako biti i dalje. Mislim da svi treba da budemo ponosni na našu državu i na to kako se ponaša u najtežim trenucima za građane i privredu - naveo

Našli smo prostora da nastavimo sa merama, tako da će u naredna dva meseca biti isplaćeno još 60 odsto minimalne zarade zaposlenim­a, a za jedan mesec će biti odloženi i porezi i doprinosi na zarade

SINIŠA MALI, ministar finansija

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia