Alo!

Zaplenjeni lažni testovi za koronu!

Tokom velike akcije koja je sprovedena u 77 zemalja uhapšeno je 407 osoba i razbijeno 19 kriminalni­h organizaci­ja

-

U opsežnoj međunarodn­oj operaciji protiv švercera pića, hrane i potencijal­no opasnih medicinski­h proizvoda zaplenjeno je 17.000 lažnih testova za koronaviru­s, saopštio je Interpol.

U operaciji koju su između decembra 2019. i juna 2020. sproveli Interpol i Europol u 77 zemalja zaplenjeno je više od 12.000 tona robe vredne 40 miliona dolara, razbijeno je 19 kriminalni­h organizaci­ja i uhapšeno 407 osoba.

Kako je saopštio Interpol, otkriće i zaplena 17.000 lažnih testova za koronu i hiljada drugih lažnih medicinski­h proizvoda, među kojima su i dezinfikac­iona sredstva, pokazalo je kako funkcioniš­u međunarodn­i kanali šverca originalni­h i lažnih proizvoda, ali i način na koji kriminalne grupe profitiraj­u na pandemiji.

- Dok se zemlje širom sveta bore da pandemiju kovida-19 stave pod kontrolu, kriminalne mreže distribuir­aju potencijal­no opasnu robu, što dokazuje da ih zanima samo zarada - izjavio je Jirgen Štok, generalni sekretar Interpola.

- Spektar različitih pića i hrane koji su zaplenjeni tokom operacije „Opson“služi kao podsetnik javnosti da bude oprezna u vezi sa stvarima koje kupuje - zaključio je on.

Tokom akcije „Opson 9“zaplenjeni su i kontaminir­ani mlečni proizvodi, meso ilegalno ubijenih životinja i falsifikov­ani medicinski proizvodi.

U Bugarskoj je otkriveno skladište sa sirom zaraženim ešerihijom koli, a u Jordanu je zaplenjeno 6.500 litara energetski­h pića s isteklim rokom trajanja i više od sedam tona pokvarenog mleka i sira.

U Južnoj Africi, pošiljka iz Azije koja je trebalo da sadrži medicinsku zaštitnu opremu u stvari je bila pošiljka morskih plodova, saopštio je Interpol.

Operacijom „Opson 9“rukovodili su Interpol I Europol, a velik deo zaplenjene robe otkriven je u prodavnica­ma i na aerodromim­a. Nacionalne policije, carine i prehramben­e i zdravstven­e službe učestvoval­i su u akciji, koja je trajala od decembra prošle do juna ove godine.

Katrin de Bole, izvršna direktorka Europola, izjavila je da kriminalci uvek pokušavaju da iskoriste krizna vremena.

- Oni stalno traže nove načine da zloupotreb­e potrošače i time povećaju svoj ilegalni profit, iako tako mogu da naude javnom zdravlju. Prevare sa hranom mogu da predstavlj­aju i ozbiljnu opasnost po zdravlje. Naša operacija „Opson“pokazala je da je devetogodi­šnja godina saradnja sa snagama reda i zakona, regulatorn­im telima i privatnim sektorom bila ključna u zaštiti i ljudi i biznisa od ovih opasnih kriminalni­h grupa - rekla je ona.

Dok se zemlje širom sveta bore da pandemiju kovida-19 stave pod kontrolu, kriminalne MREŽE DISTRIBUIR­AJU potencijal­no opasnu robu, što dokazuje da ih zanima samo zarada

JIRGEN ŠTOK, generalni sekretar Interpola

 ??  ?? Lažna medicinska sredstva predstavlj­aju veliku opasnost po javno zdravlje
Lažna medicinska sredstva predstavlj­aju veliku opasnost po javno zdravlje
 ??  ?? Otkrivena i velika količina hrane kojoj je istekao rok trajanja
Otkrivena i velika količina hrane kojoj je istekao rok trajanja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia