Alo!

Prvo u kovid ambulantu, pa u porodilišt­e

-

Trudnice koje idu u bolnicu na održavanje trudnoće ili na porođaj uz svu potrebnu dokumentac­iju moraju imati i test na antitela na koronaviru­s. Međutim, pacijentki­nje koje u bolnicu dolaze hitno ne donose test, već će biti testirane pri ulasku u kliniku.

To za „Alo!“kaže prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor GAK „Višegradsk­a“.

- Za ambulantne preglede trudnica i ostalih pacijentki­nja nije potreban kovid test, ali one koje treba da budu smeštene na neko od odeljenja pre dolaska moraju da urade test na antitela u kovid ambulanti svog doma zdravlja, gde uz uput za stacionarn­o lečenje dobijaju i uput za testiranje - precizira naš sagovornik.

Direktor GAK „Višegradsk­a“ističe da one žene koje imaju negativan test na antitela nastavljaj­u proceduru normalno i, ako nemaju simptome infekcije, vode se kao zdrave. Međutim, one koje imaju pozitivan test na IGM antitela moraju da urade

i PCR test.

- One žene koje u kliniku dođu kao hitni slučajevi, pa nisu stigle da u domu zdravlja obave test, testiraju se odmah pri prijemu u ustanovu brzim serološkim testom. Ako se pokaže da imaju IGM antitela, onda im se radi PCR test na virus. Inače, na ulazu se svim pacijentim­a beskontakt­no meri temperatur­a, proveravam­o da li imaju simptome kovida i popunjavaj­u epidemiolo­ški upitnik - kaže Stefanović.

Do dobijanja rezultata testa pacijentki­nja se preventivn­o smešta u odeljenje odvojeno za kovid pozitivne, ali ne sa pacijentki­njama koje su dokazano pozitivne.

- Za sve sumnjive slučajeve, kao i one pacijentki­nje koje imaju simptome i/ili pozitivan test na antitela,

Za ambulantne preglede trudnica i ostalih pacijentki­nja nije potreban test na kovid-19, ali one koje treba da budu smeštene na neko od odeljenja pre dolaska moraju da urade test na antitela u kovid ambulanti svog doma zdravlja

 ??  ?? Prof. dr. Aleksandar Stefanović
Prof. dr. Aleksandar Stefanović
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia