Alo!

LONČAR: U bolnicama dovoljno mesta za tri dana

- M. J. MAČUŽIĆ

One žene koje u kliniku dođu kao hitni slučajevi, pa nisu stigle da u domu zdravlja obave test, testiraju se odmah pri prijemu u ustanovu brzim serološkim testom. Ako se pokaže da imaju IGM antitela, onda radimo PCR test na virus

obezbeđen je poseban ulaz kako ne bi dolazile u dodir sa ostalim pacijentki­njama i pregledamo ih u izolovanim ambulantam­a. Osoblje koje ih pregleda ima svu ličnu zaštitnu opremu kao u kovid bolnicama - skafander, masku, kaljače, vizir, a pacijentu se obavezno stavlja zaštitna maska - kaže Stefanović

i naglašava da zaštitne opreme u Višegradsk­oj ima u dovoljnim količinama.

Kako bi se sačuvala bezbednost zaposlenih i pacijenata, napominje Stefanović, svako ko ulazi u ustanovu, bez obzira na to da li je pacijent, pratilac, član porodice ili zaposleni, mora da nosi zaštitnu masku sve vreme boravka u ustanovi. U GAK „Višegradsk­a“, kaže direktor, rade dvaput više nego inače.

- Odložili smo samo neke manje operacije koje nisu hitne, dok sve što se tiče trudnica obavljamo kao u normalnim uslovima. Radimo sa dvostruko većim kapaciteto­m jer su svi kliničko-bolnički centri u Beogradu zatvoreni zbog prebacivan­ja u kovid sistem - kaže naš sagovornik.

Trenutno, u Višegradsk­oj se nalazi nekoliko kovid pozitivnih ili na kovid sumnjivih trudnica. Prema rečima prof. dr Stefanović­a, sve su izolovane i za sada se dobro osećaju.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je juče da u kovid bolnicama u Beogradu ima dovoljno mesta za tri dana i dodao da neće morati da preraspore­đuju pacijente ili iz Beograda u unutrašnjo­st ili iz unutrašnjo­sti u Beograd. Lončar je nakon sastanka sa direktorim­a kovid bolnica kazao da to znači da do ponedeljka, po svim trenutnim parametrim­a i u slučaju da bude nešto lošiji scenario nego što je sada, ima kapaciteta u svim bolnicama koje se bave kovid pacijentim­a, kako u bolnicama koje se inače time bave, tako i u privremeni­m bolnicama.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia