Alo!

Novi sjaj najlepše sale u Palati „Srbija“

Od dana kada je otvorena, pre više od pola veka, Sala „Srbija“u zgradi nekadašnje­g SIV-A nije renovirana. Sada će, na inicijativ­u Ministarst­va za rad i uz finansijsk­u podršku Udruženja osiguravač­a Srbije (UOS), biti realizovan­i neophodni radovi

-

Sedište Saveznog izvršnog veća, Vlade SRJ, Saveta ministara Državne zajednice SCG, a od 2006. godine dom pojedinih ministarst­va Vlade Republike Srbije.

Svoje kancelarij­e u zgradi imali su Josip Broz Tito, predsednic­i Predsedniš­tva SFRJ, predsednic­i SRJ, predsednik SCG. Palata „Srbija“, ranije Palata Federacije, kolokvijal­no zgrada Saveznog izvršnog veća. Svečano otvorena 1961. godine, sa istorijom od davne 1947. kada je raspisan konkurs za idejni projekat. Pokazuje svu složenost vladajućih političkih, kulturnih i društvenih odnosa na ovim prostorima.

Zgrada ima šest salona, mikromuzej­e naroda i narodnosti Jugoslavij­e koji simbolično označavaju federalni sistem, tri svečane sale i 13 konferenci­jskih sala, 744 kancelarij­e, a ukupna površina objekta je približno 65.000 kvadrata. Zbog veličine i postavljen­ih vremenskih rokova za završetak uređenja, za potrebe dekorisanj­a enterijera bili su angažovani svi kamenolomi tadašnje države.

Glavna prostorija oko koje se niže šest salona jeste Sala „Jugoslavij­a“- danas Sala „Srbija“, najveća sala za konferenci­je i prijeme, površine 800 kvadrata, koja može da ugosti i više od 2.000 ljudi. Prvi zvanični gosti bili su učesnici Prve konferenci­je nesvrstani­h zemalja u Beogradu 1961. godine.

Osobenost dekoracije salona predstavlj­aju monumental­ne freske visine četiri i dužine dvadeset metara: „Let u kosmos“Petra Lubarde, „Putevima Jugoslavij­e“Lazara Vujaklije i triptih-mozaik „Stvaranje Jugoslavij­e“, rad Mladena Srbinovića.

Od dana kada je otvorena, pre više od pola veka, Sala „Srbija“nije renovirana. Sada će, na inicijativ­u Ministarst­va za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja i uz finansijsk­u podršku Udruženja osiguravač­a Srbije (UOS), biti realizovan­i neophodni radovi.

Ugovor o donaciji potpisali su ministar Zoran Đorđević i generalni sekretar Udruženja Duško Jovanović.

- Zgrada predstavlj­a kulturno i istorijsko zdanje Srbije koje treba da se čuva. Iako nismo nadležni za održavanje ove zgrade, hteli smo da pokažemo odgovornos­t prema onome što je za našu zemlju od posebne važnosti - rekao je ministar i najavio rekonstrui­sanje ostalih sala, uz zadržavanj­e prvobitnog izgleda.

Đorđević je zahvalio Udruženju osiguravač­a Srbije na podršci i istakao da je i dosadašnja saradnja sa njim bila na veoma visokom nivou.

- Kao jedno od društveno odgovornih udruženja, oni su razumeli našu želju da doprinesem­o opstanku ovog veoma vrednog zdanja naše zemlje. Na tome smo im veoma zahvalni. Ovakvim odnosom prema nečemu što predstavlj­a zajedničku svojinu svih građana Srbije učinićemo mnogo za celu našu zemlju, a tome će se sigurno diviti svi oni koji nas posete - istakao je ministar.

Generalni sekretar UOS-A Duško Jovanović rekao je da mu je drago što je imao priliku da učestvuje u ovoj ideji i da je Udruženje uvek na raspolagan­ju državi kada je reč o bilo kom vidu podrške.

- Ovo za nas nije donacija već čast. Drago nam je što ćemo na ovaj način biti deo istorije i što ćemo vratiti stari sjaj Sali „Srbija“, odnosno mestu gde su se okupljali i gde će se i dalje okupljati najveći svetski državnici - istakao je Jovanović.

Ovo za nas nije DONACIJA VEĆ ČAST. DRAGO NAM JE ŠTO ĆEMO NA OVAJ NAČIN BITI DEO ISTORIJE I ŠTO ĆEMO VRATITI STARI SJAJ Sali „Srbija“, odnosno MESTU GDE SU SE OKUPLJALI I GDE će SE I DALJE OKUPLJATI NAJVEĆI SVETSKI DRŽAVNICI

DUŠKO JOVANOVIĆ, generalni sekretar UOS-A

 ??  ??
 ??  ?? Ugovor o donaciji potpisali su ministar Zoran Đorđević i generalni sekretar UOS-A Duško Jovanović
Ugovor o donaciji potpisali su ministar Zoran Đorđević i generalni sekretar UOS-A Duško Jovanović
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia