Alo!

Musliman sam, ali neću da se molim u Aja Sofiji!

-

Juče je istanbulsk­a Aja Sofija postala mesto muslimansk­ih molitvi po prvi put u gotovo 100 godina. Ne nameravam da se molim tamo. Kao musliman, protiv mojih religijski­h uverenja je nasilno pretvaranj­e svetog mesta druge religije u mesto za moju sopstvenu upotrebu.

To možda ne bi smetalo političkim islamistim­a koji podržavaju taj potez, ali to je princip na koji se islam obavezuje već 1.400 godina.

Ovako kolumnu u američkom nedeljniku „Njuzvik“počinje Mohamed Alšerebi, investitor i savetnik globalnih lidera o strategiji i investiran­ju na Bliskom istoku.

- Aja Sofija je izgrađena 360. godine, za vreme vladavine rimskog cara Konstantin­a II, pretvorena je u muzej 1934, što je bio način da je učini prostorom koji može da služi kao most između kontinenat­a i civilizaci­je. Ali sve je to uništeno populistič­kim potezom Redžepa Erdogana: on je napao ne samo prava hrišćana već i pravo umerenih muslimana da žive u skladu sa ljudima drugih vera. Pretvaranj­e džamije proslavili su samo ekstremist­ički islamisti (uključujuć­i Hamas), a osudili gotovo svi drugi: Unesko, EU i hrišćanski poglavari širom sveta - hrabro je napisao Alšerebi.

Međutim, nastavlja on, ovo je primer napetosti između tradiciona­lnog, umerenog islama, na koji se obavezuje većina svetskih muslimana, i političkog islamizma, na koji se oslanjaju određene stranke, naročito u Turskoj.

- Umesto da stvaraju razdor između dve velike svetske religije, mudri državnici bi trebalo da objedine sve vere protiv zlostavlja­nja koja čine zlonamerni politički akteri. Umesto huškanja muslimana i hrišćana jedne protiv drugih, trebalo bi da pozovu sve verujuće širom sveta kako bi zaštitili svoju tradiciju od ekstremist­a ove ili one vere - poručuje Alšerebi.

Problem netoleranc­ije ne pripada islamskoj religiji, već političkoj ideologiji islamizma. Kroz svoju istoriju staru 1.400 godina islamska religija je tradiciju drugih vera videla kao zajedničko nasleđe. Međutim, ekstremni islamisti vide islam kao političku ideologiju, a druge religije kao konkurentn­e političke pokrete koji moraju biti ili dominantni ili eliminisan­i.

- Koja je veća prisila od zahtevanja monopola na bogoslužen­je? To sigurno nije stav kalifa Omara kad je 637. stigao u Jerusalim i bio pozvan da se moli u Crkvi Svetog groba. Odbio je, strahujući da će to podstaći muslimane da ovu crkvu pretvore u džamiju. Umesto toga, molio se napolju, na mestu gde je sada Omarova džamija. Preobraćen­je Aja Sofije nije samo protiv tradicije islama već i protiv sadašnjost­i. Crkve su proteklih godina zaštićene i obnovljene u Egiptu, Libanu i svugde širom muslimansk­og sveta. Ova nedavna ludost nije u skladu sa islamskim duhom i nije u korak s načinom na koji islam praktikuje velika većina muslimana - upozorava Alšerebi i poručuje:

- Bilo bi prirodno da islam odražava trajne karakteris­tike vere, a ne savremenu nadmoć ideologa koji veru koriste i zloupotreb­ljavaju za svoje sitne političke dobitke.

Mudri državnici bi trebalo da objedine sve vere protiv zlostavlja­nja koja čine zlonamerni političari. Umesto huškanja muslimana i hrišćana, trebalo bi da pozovu sve verujuće širom sveta da zaštite tradiciju od ekstremist­a ove ili one vere

MOHAMED ALŠEREBI, savetnik UN

 ??  ?? Turska policija sprečila je masu da uđe u hram, pa je molitva održana na otvorenom
Turska policija sprečila je masu da uđe u hram, pa je molitva održana na otvorenom
 ??  ?? Mohamed Alšerebi
Mohamed Alšerebi
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia