Alo!

Samo da se korona smiri, lako ćemo za sve ostalo! Mojih 18 paklenih meseci

- J. Đ.

Čast da predsedava konstituti­vnoj sednici parlamenta, koja nas, prema najnovijim najavama, očekuje početkom avgusta, pripala je Smilji Tišmi (91) sa liste SPS-JS, jednoj od malobrojne „dece iz logora“koja su i danas među živima.

Tišma je sa bratom i dve sestre tokom Drugog svetskog rata preživela neopisive strahote u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Sisku, Jastrebars­kom. Kao veoma mala ostala je siroče, ustaše su joj ubile roditelje, po oslobođenj­u Beograda odrastala je u sirotištu i pomagala u uklanjanju ruševina razorene prestonice i njenoj ponovnoj izgradnji. Ali kako nam je ispričala, kroz život je uvek išla hrabro, nikada ne pomišljaju­ći da treba da odustane.

Ona koja se tokom teškog života nagledala svega i svačega, preživela i na svojoj koži osetila razne ratove i epidemije, u razgovoru za naš list, iako je povod bio predsedava­nje sednici Skupštine, osvrnula se najpre na pandemiju koronaviru­sa sa kojom se danas suočavamo i rekla da tako nešto nikad ranije nije videla.

- Ma lako ćemo za Skupštinu i za predsedava­nje, samo da preživimo ovo čudo, da se malo sve smiri, svaki dan je pakleno. Kad je bila variola vera, radila sam u saveznom ministarst­vu za rad, zdravlje i socijalnu politiku i bilo je strašno, ali ovo sad je definitivn­o mnogo strašnije. Mi smo tada mogli da se krećemo, radili smo normalno, sada je drugačije. Bila je to i kraća i blaža epidemija, ovo je stravično, paralisan je ceo narod, paralisan je ceo svet, opasnost je velika i vreba sa svih strana. Ne daj bože nekog rata, jedino to može biti gore, ali sve mislim da je ovo i napravljen­o u stvari da se suzbiju ratovi - kaže najstarija poslanica, koja, iako je bila na listi, nije članica SPS-A, ali podržava politiku te stranke.

- Bila sam godinama članica Saveza komunista, Ivicu Dačića sam upoznala kada je kao student došao kod nas, prvi put sam imala kontakt sa njim u nekom gradskom komitetu. Ponuđeno mi je da budem na njihovoj listi i pristala sam, želim da iz Skupštine šaljem poruke da srpski narod nikad više ne sme da strada kao u prošlim ratovima. Nisam se još ni sa kim dogovarala o tome kako će ta prva sednica izgledati i

Smilja je po logorima, kako nam je ispričala, provela 18 meseci. - Komšija Hrvat nas je izvukao odatle, garantovao je kod Pavelića, bili smo kod njega, posle kod druge familije, pa kod treće i tako nekako dočekali kraj rata. Otac mi je ubijen u Jasenovcu, a ne znam gde su mi ubili majku, do Siska smo došli sa njom, posle smo je izgubili. Ali nismo takvu sudbinu imali samo mi nego hiljade

Srba iz zapadne Slavonije i Hrvatske. U logorima je bilo malo očeva, uglavnom su bili u ratu, tamo su, osim nas dece, bile samo bake i deke, a u Sisku su nas, decu, odvajali od majki i baka.

kako ću je voditi, ali ceo život sam radila u interesu srpskog naroda, tako će biti i sada. Vodila sam konferenci­ju Saveza komunista na Petom kongresu, razne skupove sindikata, umeću da se snađem - zaključuje naša sagovornic­a, koja je i u desetoj deceniji puna životnog elana.

 ??  ?? Smilja Tišma
Smilja Tišma
 ??  ?? U Jasenovcu su Hrvati tokom Drugog svetskog rata ubili na stotine hiljada ljudi
U Jasenovcu su Hrvati tokom Drugog svetskog rata ubili na stotine hiljada ljudi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia