Alo!

Srbija nabavlja lovce-bombardere

- V. N.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je juče medijske napise da su pokrenute „određene inicijativ­e“za jačanje Ratnog vazduhoplo­vstva Vojske Srbije, posebno bombarders­ke komponente, i naglasio da će se ići i na jačanje kapaciteta protivvazd­uhoplovne odbrane.

- Obnovili smo dobrim delom bombarders­ku avijaciju, imamo danas deset „orlova“, imamo i supergaleb­e G-4“, koje možemo koristiti u tim akci- jama, ali to mora biti mnogo jače. Gledaćemo da kupimo lovce bombardere koji su sposobni da vode blisku bor- bu u vazduhu, ali i da deluju po ciljevima na zemlji - rekao je Vučić.

Navodeći da je situacija u Ratnom vazduhoplo­vstvu i protivvazd­uhoplovnoj odbrani mnogo bolja nego što je bila, Vučić je kazao da trenutno na raspolagan­ju imamo deset ispravnih aviona MIG-29 i najavio da će za „dva ili tri meseca“taj broj biti povećan na 14, posle prijema četiri aviona iz Belorusije.

Vojni analitičar Vlade Radulović

navodi za „Alo!“da bi možda moglo da se razmišlja i u pravcu nabavke čuvenih A-10.

- Šta god da bude, reč je o dugoročnom planiranju. Pošto se pominju različiti modeli, ukoliko govorimo o T-7, trenutno osim oružanih snaga SAD niko ne poseduje tu letelicu, odnosno nalazi se u procesu uvođenja u oružane snage, što bi značilo da polako počinjemo sa pripremama da se preorijent­išemo na vazduhoplo­ve zapadne proizvodnj­e, iako je T-7 samo klasičan avion za naprednu pilotsku obuku, postoje koncepti da se na njega integriše određena vrstu naoružanja. S druge strane, za nas postoje interesant­nije platforme iz SAD u segmentu neposredne podrške iz vazduha trupama na zemlji, recimo poput aviona A-10, što bi našim oružanim snagama višestruko uvećalo moć. Ne treba zaboraviti da se A-10 pokazao kao izuzetno izdržljiva letelica u prethodnim sukobima. Pominje se i „suhoj-25“, koji se takođe izuzetno dobro pokazao u oružanim sukobima koje je imala Ruska Federacija.

Možda bi moglo da se razmišlja i o A-10

RADULOVIĆ

 ??  ?? Ponos Rusije: Su-25
Ponos Rusije: Su-25
 ??  ?? Čuveni A-10, omiljen u američkoj vojsci
Čuveni A-10, omiljen u američkoj vojsci
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia