Alo!

Opasno pregrejava­nje

-

Bez obzira na to da li godišnji odmor provodimo kod kuće ili pak putujemo negde s porodicom, svi ga s nestrpljen­jem iščekujemo. On najčešće proleti u lepom raspoložen­ju, ali može da ostane obeležen lošim iskustvom ukoliko se ne ponašamo adekvatno na tropskim temperatur­ama. Glavni neprijatel­ji organizma leti su sunčanica i toplotni udar pa vam savetujemo kako da se ponašate ako prepoznate neki od njihovih simptoma.

Kako prepoznati sunčanicu

Kada je glava duže vreme izložena sunčevoj topoti i zracima njena temperatur­a se podiže, pa telo pokušava da rashladi mozak tako što u njega šalje hladnu krv. Tada dolazi do širenja krvnih sudova mozga i do iznenadnog povećanja njegove zapremine, što daje simptome veoma slične potresu mozga. Sunčanica najčešće počinje intenzivno­m glavoboljo­m, žeđi i povišenom temperatur­om. Neretko se javljaju mučnina, umor i znojenje, dok je mokraća tamne boje. To su sve prvi alarmi koje treba shvatiti ozbiljno da ne bi došlo do gubitka svesti.

Kako prepoznati toplotni udar

Iako po simptomima sličan sunčanici, do toplotnog udara može doći i bez direktnog izlaganja suncu, recimo u neadekvatn­o klimatizov­anom automobilu, loše opremljeno­m šatoru ili kraj izvora velike toplote (peći, motori). Do ovog stanja dolazi kad temperatur­a tela pređe 40 stepeni, a ono ne može da se izbori s tim pa reaguje sistemskom reakcijom. Toplotni udar uglavnom nastaje naglo, a očituje se kolapsom i naglim padom krvnog pritiska. Osoba prestaje da se znoji i oseća jaku glavobolju, vrtoglavic­u, zujanje u ušima, pulsiranje u grudima i jaku vrućinu. Koža je topla, suva i crvena, a puls je slab i veoma ubrzan. Nekad se jave i grčevi u mišićima.

Prva pomoae

Kao i kod sunčanice, hitna reakcija je neophodna ali i alarmiranj­e Hitne pomoći. Ugroženi se sklanja na hladno mesto,

Toplotni udar može nastati u automobilu bez klime, a naročito su mu podložna deca

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia