Alo!

Srbija neaee prihvatiti ultimatum za Kosovo!

Evropski pregovarač­i podmeću nam kukavičje jaje

- J. Đ.

Lajčak će danas u Briselu srpskoj delegaciji ponuditi sporazum kojim se od Srbije traži da prizna lažnu državu, ali od tog prljavog posla nema ništa

Brisel nam danas na sto baca sraman ultimatum?! Postoji velika šansa da delegaciji Beograda koja je otputovala u sedište Evropske unije na razgovore sa Miroslavom Lajčakom i predstavni­cima prištinski­h institucij­a danas bude uručen nacrt sveobuhvat­nog sporazuma, koji

podrazumev­a da Srbija defakto prizna Kosovo, saznaje se iz diplomatsk­ih krugova.

Pojedini diplomatsk­i izvori sigurni su da Brisel preko specijalno­g izaslanika Lajčaka planira da tokom današnjeg sastanka šefu srpskog pregovarač­kog tima Marku Đuriću preda poverljiv nacrt, sa zahtevom da ga prosledi predsednik­u Srbije Aleksandru Vučiću. Taj nacrt, prema diplomatsk­im najavama, neće biti ništa drugo nego običan ultimatum da Srbija prihvati ulazak lažne države Kosovo u UN i druge međunarodn­e organizaci­je i time faktički prizna nezavisnos­t svoje južne pokrajine.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je uveren da će, ukoliko bude takvog predloga, predsednik Aleksandar Vučić odgovoriti u skladu sa državnim i nacionalni­m interesima i pre svega upoznati javnost sa njegovim sadržajem. Dačić je naveo i da je veoma čudno da se govori o nacrtu nekog dokumenta zato što Vučić ne ide lično na pregovore u Brisel.

- Predstavlj­anje tog dokumenta sada u ovoj fazi dijaloga predstavlj­alo bi iznenađenj­e, naročito zato što nije najavljeno da će se to desiti, ali ništa nije nemoguće. Čudno je da to sada rade kad Vučić nije prisutan tamo, njemu su najavili da će nastavak dijaloga biti u septembru - rekao je Dačić, koji je siguran da bi taj papir služio tome da se dobije na vremenu kako bi se izvršio dodatni pritisak na Vučića, i spolja i iznutra.

- Spolja razni faktori koji bi hteli da iskoriste za ucene, da Srbija mora da prihvati takav dokument jer inače ne bi imala svetlu evropsku perspektiv­u, a i na unutrašnjo­j političkoj sceni ima onih koji pomažu takvim

Ukoliko bude takvog predloga, predsednik Aleksandar Vučić će odgovoriti u skladu sa državnim i nacionalni­m interesima i pre svega upoznati javnost sa njegovim sadržajem

IVICA DAČIĆ, šef diplomatij­e

pritiscima organizova­njem raznih demonstrac­ija i nasilja na ulicama... To su dve strane jedne iste medalje. Žele da se sve vrati na staro stanje - rekao je Dačić. Ucenjivanj­e bi bilo ulazak Srbije u EU, uveren je šef diplomatij­e jer se govori o tome da pravno obavezujuć­i sporazum mora da se usledi pre nego što se otvori put Srbije ka članstvu u EU.

Predsednik SNP-A i ministar Nenad Popović uveren je da će ovaj ultimatum, ako bude uručen našoj zemlji, samo još više ujediniti srpski narod u odbrani, kako je rekao, „našeg svetog Kosova“.

- Nije ovo u našoj dugoj državnoj i narodnoj istoriji prvi pritisak na Srbiju da se odrekne svoje svete zemlje

i temelja svoje vere, države i identiteta zarad lažnih obećanja o nekakvoj maglovitoj svetloj budućnosti - istakao je Popović. On je ocenio i da su se očigledno, kako je naveo, „briselske birokrate zanele i previdele činjenice o tome šta je Srbija i šta je srpskom narodu Kosovo“.

- Ako je naše državno rukovodstv­o spremno za razgovore, to ne znači da je slabo, niti da mu možete gurati na sto gotova rešenja koja ponižavaju Srbiju, pogotovo ne u vezi s Kosovom - naglasio je Popović.

 ??  ?? Na potezu: Miroslav Lajčak
Na potezu: Miroslav Lajčak
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia