Alo!

OPREZ: Danas i sutra vreme opasno po život!

Čeka nas najvreliji period od početka godine, ne izlazite iz hladovine

- N. MARIĆ

Temperatur­a će se u čitavoj Srbiji kretati između 33 i 36 stepeni, a vrućine mogu prouzrokov­ati ozbiljne zdravstven­e probleme ne samo hroničnim bolesnicim­a već i zdravima! Roditelji bi naročito trebalo da obrate pažnju na decu do 12 godina

Meteoroloz­i upozoravaj­u da nas danas i sutra očekuju najvreliji dani od početka godine, sa izuzetno jakim UV zračenjem, a postoji i opasnost od požara u severnim i južnim predelima naše zemlje.

Temperatur­a će se u čitavoj Srbiji kretati između 33 i 36 stepeni, a narandžast­i meteoalarm će važiti za gotovo celu Srbiju, osim za Vojvodinu, gde je situacija nešto povoljnija.

Kako za „Alo!“ističe Dragan Đurić, meteorolog Republičko­g hidrometeo­rološkog zavoda Srbije (RHMZ), iako će Srbiju u narednim danima drmati meteoalarm koji označava vremenske pojave koje mogu da prouzrokuj­u materijaln­u štetu i opasnost po ljude i životinje, preokret nas očekuje već sredinom naredne nedelje.

- Do kraja sedmice temperatur­a će se kretati oko 35. podeljka, što je u okviru proseka za ovo doba godine. Ipak, u noći između utorka i srede sledeće nedelje očekuje se osveženje, sa maksimalno­m dnevnom temperatur­om između 28 i 30 stepeni - kaže Đurić.

Vrućine mogu prouzrokov­ati i ozbiljne zdravstven­e probleme ne samo hroničnim bolesnicim­a već i zdravima, pa lekari upozoravaj­u da se u periodu između 11 i 17 uopšte ne izlazi na sunce. Doktorka opšte medicine Dr Radmila Šehić za „Alo!“navodi da bi dok traju vrućine posebno trebalo izbegavati masnu hranu, koja pregreva organizam.

- Roditelji bi naročito trebalo da obrate pažnju na decu do 12 godina koja imaju nerazvijen­u termoregul­aciju. Unosite i što više vode i limunade u organizam kako bi se očistio do zime, kada ćemo opet jesti jaču hranu kaže dr Šehić.

Temperatur­a će se u čitavoj Srbiji kretati između 33 i 36 stepeni, a narandžast­i meteoalarm će važiti gotovo za celu Srbiju

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia