Alo!

Deset modela za nastavu od septembra

Ministar Mladen Šarčević za „Alo!“otkriva

- M. K.

Sve škole u Srbiji u obavezi su do kraja ove nedelje dostave popunjene obrasce koji sadrže podatke o veličini škole, broju đaka, broju odeljenja i nastavnog kadra, kao i program po kojem rade. Naime, od toga će zavisiti koja škola će od septembra raditi po kom modelu. Svi ti podaci biće početkom naredne nedelje dostavljen­i republičko­m kriznom štabu na razmatranj­e, rekao je za „Alo!“Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Odlazak u školu, onlajn nastava, praćenje nastave preko televizije ili kombinacij­a, samo su neke od opcija.

- Ima desetak modela i podmodela koji zavise od veličine ustanove, broja đaka, nastavnog kadra i drugog. Nije isto u regionu Novog Pazara gde je veliki broj đaka u odeljenju ili na Metohiji gde je, recimo, tri đaka u odeljenju. Zato svaka škola dobija obrazac i ispunjava kojoj grupi pripada. Oni će tako navesti kako mogu da rade jer oni najbolje znaju okolnosti… Princip je da bude bezbedno i da ne bude više đaka nego što kvadratura u učionici dozvoljava. Obično je to do petnaestor­o đaka u jednoj učionici. Biće opremljene

i druge prostorije u školi, gde se dosad nije održavala nastava, recimo, mala sala, trpezarija i drugi prostor navodi za „Alo!“Šarčević.

Govoreći o osmoletkam­a u Beogradu, u kojima je i veliki broj đaka, kaže da će se raditi po smenama, odnosno da će se ići u školu po tri sata.

Mnogi

će u svetu raditi samo od prvog do četvrtog razreda, a mi smo uspeli da omogućimo da to bude od prvog do osmog razreda. Kad je reč o osmacima, mi smo i prošli put davali dodatne termine, što ćemo i sad učiniti ukoliko ostanemo na ovom načinu rada - ističe on.

Ministar napominje da će škole i dalje imati produžene boravke jer 20 odsto roditelja đaka od prvog do četvrtog razreda nema decu gde da ostavi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia