Alo!

MALI: Počinjemo sa isplatom odmah

- D. K.

Vlada usvojila pravni okvir za sprovođenj­e drugog paketa ekonomskih mera

Drugi paket mera podrške privredi težak je 66 milijardi dinara i sa njegovom realizacij­om se počinje odmah. Do 10. avgusta biće po automatizm­u isplaćeno oko 18.000 dinara za više od milion zaposlenih u Srbiji, a na 60 odsto minimalca mogu da računaju i firme osnovane tokom krize izazvane pandemijom.

Pravni okvir za sprovođenj­e drugog paket mera usmerenih ka smanjenju negativnih posledica kovida-19 na privredu usvojen je juče na sednici Vlade.

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da se taj paket nadovezuje na prvi od 5,1 milijarde evra i treba da omogući očuvanje radnih mesta i proizvodni­h kapaciteta.

Preduzetni­ci, mikro, mala i srednja preduzeća koja su dobila minimalnu zaradu u julu, a njih je oko 235.000, odnosno 1.050.000 radnika, za nove minimalce neće se prijavljiv­ati.

- Oni će po automatizm­u dobiti i 60 odsto minimalne zarade u avgustu i septembru, a ukoliko neko ne želi taj novac, može da ga vrati u trezor Republike Srbije - objašnjava ministar finansija.

Drugi paket i preduzećim­a

osnovanim između 15. marta i 20. jula omogućava da dobiju podršku, ali će za nju morati da se prijave, a novac će im na račune leći u septembru. Mere podrške, kako je najavio ministar Mali, ostaju i za velike privredne subjekte, koji će od države dobijati

50 posto minimalne zarade za one radnike koji su imali odluku o prekidu rada.

Uslov za dobijanje državne pomoći je da nema otpuštanja više od 10 odsto radnika tri meseca nakon dobijanja 60 odsto od poslednje minimalne zarade.

Deo paketa vrednog 66 milijardi dinara su i oslobađanj­e od plaćanja poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec, kao i mere Narodne banke Srbije.

5,8 milijardi evra izdvojila je država za pomoć i podršku tokom krize

Više od milion radnika će do 10. avgusta dobiti oko 18.000 dinara

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia