Alo!

VAKCINA, pod hitno!

Skoro četvrtina od nešto više od 17 miliona zaraženih koronom nalazi se u SAD, zbog čega je američka Agencija za hranu i lekove najavila da bi cepivo protiv smrtonosne bolesti moglo da bude dostupno mnogo ranije nego što se očekivalo

- E. A.

Amerikanci bi za nekoliko nedelja mogli da dobiju vakcinu protiv korone!

Koronaviru­som je u svetu zaraženo više od 17 miliona ljudi, a nešto više od četvrtine, odnosno oko 4,5 miliona, čine Amerikanci. Zbog toga i ne čudi vest da bi Američka administra­cija za hranu i lekove (FDA) u roku od nekoliko nedelja mogla da izda dozvolu za upotrebu vakcine protiv bolesti od koje je samo u toj zemlji umrlo više od 150.000 ljudi.

Dr Piter Marks, direktor Centra za biološka istraživan­ja FDA, koji odobrava vakcine, izjavio je da će dozvola za hitnu upotrebu biti izdata nakon što cepivo ispuni zahteve za efikasnost.

- Spremni smo da izdamo dozvolu za hitnu upotrebu vakcine u odgovaraju­ćem okruženju - rekao je dr Marks tokom Samita o kontroli i prevenciji bolest i dodao da pažnja koju ta agencija posvećuje ispitivanj­ima treba da ubrza proces odobrenja za hitnu upotrebu vakcine.

- Kada se to dogodi, potrebno je da prođe nekoliko nedelja da bismo mogli da odobrimo vakcinu za hitnu upotrebu - rekao je on i dodao da se nada da će se vakcina hitno primeniti na relativno široku populaciju.

- Dozvola za hitnu upotrebu biće za stanovništ­vo za koje imamo odgovaraju­će podatke - rekao je dr Marks i naglasio da u trci za vakcinu neće biti ugrožena bezbednost.

- Prve vakcine koje se pojave mogu biti malo nepovoljni­je u poređenju sa onima koje će doći kasnije - objasnio je doktor.

Rekordan broj novozaraže­nih poslednjih dana evidentira­n je širom sveta. U Australiji je u sredu bilo najviše zaraženih (723) i umrlih (13) od početka pandemije, ali i u Brazilu (70.074 novoinfici­ranih i 1.595 umrlih). U najvećoj državi Južne Amerike do sada je zaraženo više od 2,5 miliona ljudi, a preminulo je 90.134.

U Meksiku su potvrđena 5.752 nova slučaja, a preminulo je još 485 ljudi, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 408.449, a broj smrtnih slučajeva na 45.361. Meksiko je četvrta zemlja u svetu po broju preminulih.

U Rusiji je evidentira­no novih 5.500 slučajeva zaraze i 129 preminulih, te je ukupan broj inficirani­h porastao na 834.499, a broj umrlih na 13.802.

U susednoj Ukrajini zabeležen je rekordan skok broja obolelih od početka pandemije - 1.197, čime je ukupan broj zaraženih koronaviru­som uvećan na 68.794. Preminulo je još 23 ljudi, odnosno 1.673 od početka pandemije.

Rekord je oboren i u Poljskoj, sa 615 novoobolel­ih i 15 preminulih. U toj zemlji ukupno je zaražen 45.031 čovek, dok je 1.709 osoba umrlo.

U Južnoafrič­koj Republici

POTREBNO JE DA PROĐE nekoliko nedelja da bismo mogli da odobrimo vakcinu za hitnu upotrebu

DR PITER MARKS, direktor Centra za biološka istraživan­ja FDA

zabeleženo je više od polovine od ukupnog broja zaraženih koronaviru­som na afričkom kontinentu, budući da je tamo broj obolelih premašio 471.000, a umrlo je 7.497 ljudi. U 54 afričke države registrova­no je više od 891.000 slučajeva koronaviru­sa jer je u mnogim zemljama u toku lokalna transmisij­a.

 ??  ?? U SAD je od korone umrlo više od 150.000 ljudi
U SAD je od korone umrlo više od 150.000 ljudi
 ??  ?? Vakcina što pre mora biti data relativno širokoj populaciji
Vakcina što pre mora biti data relativno širokoj populaciji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia