Alo!

Tramp traži odlaganje izbora!

- E. A.

Stanovnik Ternopoljs­ke oblasti u Ukrajini treći put je inficiran koronaviru­som, saopštio je načelnik Odeljenja za zdravstvo lokalne administra­cije.

- Postoji bolesnik već treći put oboleo od kovida-19. Moramo da shvatimo da čak i oni koji su preležali virus nisu bezbedni i ne znači da neće biti ponovnog obolevanja - rekao je taj zvaničnik.

U Ukrajini je do sada, prema podacima tamošnjeg ministarst­va zdravlja, registrova­no 67.597 slučajeva infekcije koronaviru­som, a od posledica je preminulo 1.650 ljudi. Ozdravilo je 37.394 ljudi.

Američki predsednik Donald Tramp zatražio je juče odlaganje izbora zbog mogućnosti prevare ako se bude glasalo putem pošte. On je na Tviteru objavio da bi takvi izbori bili najveća prevara na izborima u istoriji.

- Biće to najveća sramota za SAD. Odložimo izbore dok ljudi ne budu mogli da glasaju propisno i sigurno naveo je Tramp.

Inače, kako javljaju američki mediji, nema dokaza bi moglo doći do prevare na glasanju, iako Tramp još od aprila tvrdi da će biti pokraden ako se tako bude glasalo. Kako je do sada navodio, „već je dokazano da će se desiti katastrofa“u oblastima u kojima je pokušano s takvim načinom glasanja. Ranije ovog meseca, šest saveznih država objavilo je da planira glasanje putem pošte, te da će glasačke listiće poslati biračima na kućne adrese. Glasači nakon zaokruživa­nja kandidata listiće mogu poslati poštom ili ih odneti na biračko mesto. Takav način glasanja dozvoljen je u gotovo polovini od 50 američkih saveznih država.

Realno, od odlaganja izbora najverovat­nije neće biti ništa, pošto Tramp po Ustavu SAD nema ovlašćenje da odloži izbore, već to može da uradi Kongres.

Po zakonu iz 1845. godine, predsednič­ki izbori u SAD održavaju se prvog ponedeljka u novembru, svake četiri godine. Dakle, naredni će biti održani 3. novembra 2020.

U slučaju odlaganja izbora dolazi do velikog problema… Predsednik­u SAD mandat ističe u ponoć 20. januara, kao i njegovom potpredsed­niku. Naredni u hijerarhij­i je predsedava­jući Predstavni­čkog doma SAD, što je sada demokrata Nensi Pelosi. Ali njen mandat ističe krajem decembra. Naredni je 86-godišnji republikan­ski senator Čak Gresli, predsedava­jući Senata. Ali samo pod uslovom da republikan­ci u tom trenutku imaju većinu u Senatu.

Sve u svemu, ocenjuju analitičar­i, Trampova ideja o odlaganju izbora osuđena je na propast i nije ništa više do pokušaja da prodrma svoje biračko telo pre novembarsk­ih izbora.

 ??  ??
 ??  ?? Nerealna želja: Donald Tramp
Nerealna želja: Donald Tramp
 ??  ?? Očekuje se uzbudljiva bitka za Belu kuću
Očekuje se uzbudljiva bitka za Belu kuću
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia