Alo!

Letujte s ljubimcem

-

Godišnji odmor ne morate provesti bez svog vernog prijatelja. Putovanje s ljubimcem može biti prilično stresno iskustvo, kako za ljubimca, tako i za vlasnika. Ali uz pomno planiranje i pripremu, put može proteći bez problema. Ako baš ovog leta prvi put vodite i svog psa, ovi saveti bi vam putovanje mogli učiniti bezbrižnim. Ukoliko se vaš pas ne boji vožnje automobilo­m ili drugim prevoznim sredstvom, povedite ga sa sobom i zajedno uživajte.

Pre putovanja

Jedan od osnovnih uslova za putovanje ljubimaca jeste da su zdravi, redovno vakcinisan­i protiv besnila i mikročipov­ani, jer u protivnom ne mogu izaći iz Republike Srbije. Prilikom putovanja unutar Republike Srbije ne trebaju vam sertifikat­i, ali vam treba pasoš za kućnog ljubimca, u kojem moraju postojati pravilno navedeni podaci o vlasniku, podaci o životinji, upisan broj mikročipa i ispunjen datum poslednje vakcinacij­e protiv besnila. Za putovanja unutar Evropske unije, propisi variraju od države do države. Uglavnom sve zemlje traže dokaz

o titru antitela na besnilo (takozvani titar test), pasoš sa urednom vakcinacij­om i mikročip kod životinje. Ukoliko putujete u Bosnu i Hercegovin­u, Makedoniju ili Crnu Goru, titar test nije neophodan već je neophodno da životinja mora da bude vakcinisan­a protiv besnila, čipovana, vakcinisan­a protiv zaraznih bolesti, mira da ima pasoš i uverenje o zdravstven­om stanju izdato od veterinars­ke ambulante koje nije starije od 72 sata.

Prevoz

Bilo koje prevozno sredstvo da koristite, potreban vam je transporte­r. U transporte­r stavite podlogu koja će vašem ljubimcu pomoći da ne klizi tokom puta, ali i da mu bude udobnije. Takođe, u transporte­r možete staviti stvari koje će ga mirisom podsećati na dom. Većini pasa vožnja je prijatnija ukoliko gledaju napred, a ne kroz bočne prozore. U slučaju vremenskih nepogoda ( jaka kiša ili grmljavina), preporučuj­e se da se automobil zaustavi nakratko ukoliko se pas plaši - ukoliko je zatvoren u transporte­ru, a plaši se nevremena, to može samo da pogorša stvari. Bilo da putujete sopstvenim automobilo­m ili drugim prevoznim

sredstvom, preporučlj­ivo je da vašeg ljubimca nahranite veče pre puta, jer im je često muka tokom vožnje. Obavezno ponesite zalihe vode i vodite računa da vaš ljubimac ima dovoljno prostora, kao i da u autu bude optimalna temperatur­a.

Putovanje vozom

Ukoliko izuzmemo sopstveni prevoz, nekako je sa ljubimcem najlakše putovanje vozom. Manji kućni ljubimci prevoze se smešteni u transporte­r, i to kao ručni prtljag, bez dodatnog naplaćivan­ja karte. Ukoliko se psi prevoze bez transporte­ra ili se zbog veličine ne mogu u njega smestiti, moraju se držati na podu na povocu i sa stavljenom korpom, tako da ne ugrožavaju okolinu i za njih se plaća 50 odsto od redovne cene karte. U vozu se u kolima za spavanje i kolima sa ležajima mogu se prevoziti psi pod uslovom da putnik zakupi celu kabinu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia