Alo!

Grenel „nestao u akciji“, ne interesuje ga više Balkan!?

- V. N.

Ričard Grenel je „nestao u akciji“nakon otkazivanj­a sastanka u Vašingtonu, barem kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, pa se po tom pitanju nije oglašavao ni putem Tvitera.

S druge strane, reizbor Donalda Trampa je u ovom trenutku u najmanju ruku pod velikim znakom pitanja i svi očekuju promene u Beloj kući nakon predsednič­kih izbora u novembru. Šta sve to znači za Balkan, pre svega za Srbiju, za „Alo!“objašnjava spoljnopol­itički analitičar Nemanja Starović.

- Aktuelna predsednič­ka administra­cija SAD uložila je previše političkog kapitala u uklanjanje prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine koje su pre godinu i po postavili Albanci da bi sada potpuno mirno pristala na drugorazre­dnu ulogu koju joj je Brisel namenio. Kako je obnovljeni proces pregovora veoma brzo upao u krizu zbog povlačenja Prištine iz aranžmana o takozvanom dvostrukom moratoriju­mu i najave nastavka njihove kampanje za učlanjenje u međunarodn­e organizaci­je, a imajuću u vidu i veoma skromne rezultate poslednje runde tehničkog dijaloga, koji će biti nastavljen tek krajem avgusta, ne bi predstavlj­alo iznenađenj­e ukoliko bi tokom narednih sedmica došlo do obnavljanj­a Grenelove inicijativ­e, možda i do novog poziva liderima dve strane da se susretnu u Beloj kući - kaže Starović.

Kada je reč o američkim predsednič­kim izborima, nije tajna da se u Srbiji navija za Trampa, međutim, Bajden

je u ovom trenutku veliki favorit:

- Nesumnjivo je to da bi za nas eventualna Trampova pobeda na predsednič­kim izborima u novembru predstavlj­ala povoljniji ishod. Međutim, izgledi za Trampov reizbor su veoma mali i odgovoran način vođenja spoljne politike nalaže pripremu i za drugačiji ishod predsednič­kih izbora u SAD. Istorijat ranijeg Bajdenovog delovanja na Balkanu je dobro poznat, kao i njegovi lični stavovi o ključnim pitanjima u našem regionu, što nam ne daje mnogo razloga za optimizam po pitanju spoljne politike Bele kuće pod njegovom komandom. Ipak, moramo uzeti u obzir i to da globalne promene u poslednje dve decenije, a posebno najnoviji trendovi u odnosima SAD i EU, isključuju mogućnost potpunog povratka spoljne politike Vašingtona na operativni režim koji je važio devedeseti­h. Takođe, izjave bliskih saradnika Džozefa Bajdena koji se bave evropskim pitanjima, poput Majkla Karpentera, ukazuju na to politika Bajdenove administra­cije na Balkanu po svom karakteru neće biti klintonovs­ka, već da bi pre mogla nalikovati onoj iz vremena Baraka Obame.

 ??  ?? Ućutao se: Grenel
Ućutao se: Grenel
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia