Alo!

Niko nije339 pobedio ovaj virus

-

Mere prevencije - nošenje maski, fizička distanca i pranje ruku, jedino oružje u borbi sa koronaviru­som

162

Za koronaviru­s ne postoje lek i vakcina, oporavak najtežih pacijenata traje dugo, a jedina zaštita u ovom momentu je nošenje zaštitnih maski i držanje distance. Zbog toga će maske, distanca i zabrana većih okupljanja ostati još dugo na snazi.

Prof. Mijomir Pelemiš, infektolog i član kriznog štaba, kaže da je Srbija još u teškoj, ali stabilnoj epidemiolo­škoj situaciji.

- Mi smo u teškoj, ali stabilnoj situaciji. Insistiram­o da se mere prevencije i dalje strogo sprovode, a to su nošenje maski, fizička distanca i pranje ruku. To je jedino što može da zaustavi infekciju - naveo je on i dodao da su bolnice i dalje opterećene, ali da ima dovoljno mesta za zbrinjavan­je svih pacijenata obolelih od kovida-19 tokom vikenda jer se više pacijenata otpušta nego što se prima.

- Niko nije pobedio ovaj virus. Možda će ga pobediti vakcina. Dešava se ono na šta smo upozoraval­i, a to je da će doći do zaražavanj­a mladih, koji će onda infekciju preneti starijima koji su se čuvali. Takvo stanje je posledica druženja i nepoštovan­ja mera prevencije - rekao je Pelemiš, navodeći da će biti sve više težih bolesnika u bolnicama.

- Sve dok u bolnicama ima mnogo bolesnika u jedinicama intenzivne nege i na respirator­ima, Srbija neće biti u povoljnoj situaciji - naglasio je Pelemiš.

Da nema opuštanja dok god u bolnicama ima mnogo pacijenata, upozorava i prof. Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziju i reanimacij­u KCS-A.

- Mi ćemo dugo biti sa pacijentim­a u jedinicama intenzivne nege jer oporavak bolesnika dugo traje. Zato ne sme biti opuštanja rekao je on i naglasio da za koronaviru­s ne postoje lek i vakcina i da je u ovom momentu nošenje maski i održavanje rastojanja između ljudi jedina zaštita. Verica Jovanović, direktorka „Batuta“, ukazala je i da je Svetska zdravstven­a organizaci­ja apelovala na sve države u kojima se povećava broj zaraženih da je neophodno primenjiva­ti

Mi ćemo dugo biti sa pacijentim­a u jedinicama intenzive nege jer oporavak bolesnika dugo traje. Zato ne sme biti opuštanja

NEBOJŠA LAĐEVIĆ, direktor Centra za anesteziju i reanimacij­u KCS-A

 ??  ?? novozaraže­nih u Srbiji pacijenta na respirator­ima
novozaraže­nih u Srbiji pacijenta na respirator­ima
 ??  ?? Infektolog Mijomir Pelemiš
Infektolog Mijomir Pelemiš

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia