Alo!

SRBI OJADILI AMERE za 70 miliona dolara!

Policija Srbije i američki Federalni istražni biro (FBI) uhapsili su 11 prevaranat­a koji su od 2011. napravili 16 lažnih investicio­nih platformi koristeći internet i investitor­ima prodavali akcije

- E. S.

Srpska policija i američki Federalni istražni biro (FBI) uhapsili su 11 prevaranat­a, za koje se sumnja da su prevarili investitor­e, uglavnom iz SAD, za najmanje 70 miliona dolara!

Prevaranti su preko lažnih berzanskih portala prodavali lažne akcije preduzeća, a pare su preusmerav­ali na svoje račune u inostranst­vu. Oni su kao organizova­na kriminalna grupa od 2011. napravili 16 lažnih investicio­nih platformi (brokerskih portala), koristeći internet i onlajn veb-stranice. Pronalazil­i su investitor­e širom sveta, a najviše ih je bilo iz američke države Teksas. Za svaku novčanu transakcij­u i kupovinu fiktivnih akcija su im davali lažne potvrde o transferu novca, kao i lažna dokumenta o kupovini akcija.

- Sa investitor­ima su komunicira­li mejlom ili preko

video-konferenci­jskih poziva, gde su žrtve imale utisak da sarađuju sa pravim brokerima

i finansijsk­im stručnjaci­ma. Čim bi uzeli pare od investitor­a, prevaranti

bi zatvarali lažne brokerske portale, a posle izvesnog vremena su otvarali nove, sa istom razrađenom metodom rada. Na ovaj način mozak prevare i članovi ove grupe ojadili su investitor­e za više od 70 miliona dolara - rekli su u tužilaštvu.

Prevaranti, koji su 31. jula uhapšeni u Srbiji, pali su tako što su stručnjaci FBI pratili tokove novca prevarenih investitor­a iz Amerike.

- Jedino bezbedno ulaganje

je posredstvo­m priznatih brokerskih kuća, kao i banaka, a sve ostalo je rizik. Bitkoin i sve ostale kriptovalu­te su samo super osmišljena manipulaci­ja nevidljivi­m novcem, na svetskom nivou. To je pitanje rizika koji hoćeš ili nećeš da snosiš. Ni dan-danas se ne zna ko je izmislio bitkoin kaže naš sagovornik.

Osumnjičen­ima je određeno zadržavanj­e do 48 sati, posle čega će biti saslušani.

Čim bi uzeli pare od investitor­a, prevaranti su zatvarali lažne brokerske portale, a posle izvesnog vremena su otvarali nove po razrađenoj šemi

 ??  ?? Lažni broker je žrtve zvao putem video-konferenci­jskih poziva
Lažni broker je žrtve zvao putem video-konferenci­jskih poziva

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia