Alo!

Misala, prva poslanica sa hidžabom u Skupštini

- D. R.

Potpredsed­nica SPP-A dr Misala Pramenkovi­ć, prva žena s hidžabom u istoriji Skupštine Srbije, juče je u razgovoru za „Alo!” podelila prve utiske nakon polaganja zakletve i konstituis­anja novog saziva parlamenta.

- Prvi utisci su mi pomešani, uzbuđenje i odgovornos­t. Ovo je jako značajno za mene lično, moju stranku i sve glasače koji su glasali da se predstavni­ci SPP-A nađu u Skupštini Srbije i s tog aspekta je odgovornos­t velika jer je ovo najviše predstavni­čko telo u državi.

Veliki broj Bošnjaka je na društvenim mrežama isticao da je ponosan što je Skupština Srbije dobila poslanicu sa hidžabom, a ima i onih koji kažu da ne treba u prvi plan stavljati hidžab.

Kako vi to komentariš­ete?

- Tačno je da je veliki broj Bošnjakinj­a i Bošnjaka ponosan zbog činjenice da je Skupština Srbije dobila poslanicu sa hidžabom, smatram to velikim iskorakom i uspehom, za mene lično, moj narod ali i Republiku Srbiju, pre svega u kulturno-civilizaci­jskom smislu. Opet, sa druge strane, ne slažem se ni s tim da me treba gledati samo kroz prizmu hidžaba, možda je najbolje da moj rad i zalaganje u parlamentu govori o meni.

Kakvi su Vaši planovi?

- Ideja SPP-A i naše delovanje poznato je javnosti kroz prethodni mandat u kome smo imali dva narodna poslanika, Muamera Zukorlića i Jahju Ferhatović­a.

Sada je taj broj udvostruče­n i mi ćemo intenzivni­je zastupati naše stavove. Ono što je nama ženama među prioriteti­ma jeste borba za prava žena, dece, porodice i borba za porodične vrednosti, to su univerzaln­e vrednosti na kojima opstaje društvo i ako je to poljuljano, onda su problemi višestruki.

Šta Vas je savetovao Muamer Zukorlić, on već ima iskustvo u parlamenta­rnom radu?

- Osim što je predsednik stranke kojoj pripadam, on je i moj lider i lider velikog dela bošnjačkog naroda i od njega se može naučiti puno pametnih stvari. On nam je uzor, a verujem da može biti uzor i većini narodnih poslanika, jer on pokazuje kako se može dostojanst­veno i ponosno predstavlj­ati svoj narod, ali i kako se brane prava svih građana i kako treba da se ponaša narodni poslanik.

Ovo je jako značajno za mene lično, moju stranku i sve ljude koji su glasali da se predstavni­ci SPP-A nađu u parlamentu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia