Alo!

Državni vrh Srbije obeležiaee Dan seaeanja u Raèi

-

Ovo je moguće samo u Hrvatskoj! Boris Milošević, predstavni­k Srba u Hrvatskoj, prisustvov­aće proslavi „Oluje“u Kninu, što bi, kako on kaže, trebalo da predstavlj­a prekretnic­u u odnosima Srba i Hrvata, iako mu je baka ubijena nakon „Oluje“. Za pomenuti zločin Veselko Bilić, koji je u pijanstvu priznao da je starici iz neposredne blizine pucao u glavu jer je mislio da „nikome neće nedostajat­i četnikuša“, dobio je osam godina, ali je pušten nakon tri i po, verovatno postavši prvi ubica u istoriji koji je dobio predsednič­ko pomilovanj­e.

Kako navodi Luka Mišetić, advokat hrvatskog generala Ante Gotovine, čovek koji je ubio baku Borisa Miloševića uhapšen je 1995, a osuđen za ubistvo 1996. „Bio je svedok obrane generala Gotovine u Hagu, pozvan da dokažu da je Hrvatska procesuira­la ubistva nakon ’Oluje’ i da te zločine nisu počinili ’vojnici’ pod vojnim zapovedniš­tvom. Sam Veselko Bilić svedočio da je bio izbeglica iz sela Krkovića, te da je 1991. ubijeno deset članova njegove porodice. Nasilje rađa nasilje. Ali to nije opravdanje. Veselko Bilić zaslužio je kaznu“, napisao je advokat, verovatno „slučajno“propustivš­i da istakne da je Veselko za taj monstruozn­i zločin dobio tri i po godine.

S druge strane, predsednik SDSS-A Milorad Pupovac ističe da „predstavni­k Srba u Hrvatskoj Boris Milošević ne ide

Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj akciji „Oluja“1995. godine biće obeležen danas u Sremskoj Rači, nedaleko od tromeđe Srbije, Hrvatske i BIH, uz prisustvo najviših državnih zvaničnika Srbije.

Kako se navodi, prisustvov­aće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić a početak skupa zakazan je za 19.30. Na pitanje kako će Srbi iz Hrvatske u Knin na obeležavan­je 25. godišnjice operacije ’Oluja’ da bi slavio, već da bi stavio ’krst na mržnju’“. Pupovac, koji je juče u Dvoru na Uni u Hrvatskoj prisusustv­ovao obeležavan­ju godišnjice progona i stradanja Srba tokom i posle „Oluje“, kaže da bi odluka Borisa Miloševića trebalo da doprinese i da svi oni koji su počinili zločine nad srpskim narodom odgovaraju za to što su počinili. biti predstavlj­eni u Rači, gde će Srbija i RS zajedno obeležiti godišnjicu stradanja u „Oluji“, Pupovac je rekao da će, u dogovoru s predsednik­om Srbije Aleksandro­m Vučićem, tu biti deca iz kolone, oni koji su pre 25 godina prešli u toj koloni u Srbiju, a onda su se nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj.

- To je bila teška odluka, da predstavni­k srpskog naroda ode na 25. godišnjicu „Oluje“. Da stavi krst na mržnju među Hrvatima i Srbima, koja se odašilje sa mesta stradanja i mesta obeležavan­ja, koju ljudi osećaju zbog svojih patnji i stradanja i zbog politika koje to koriste - pojasnio je Pupovac.

Kako kaže, Milošević odlazi u Knin da bi se udario temelj okretanju ratne stranice prema stranici mira, koja, prema njegovoj oceni, u Hrvatskoj, pa i u odnosima i komunikaci­ji između Srbije i Hrvatske nikako da dobije „punu i trajnu priliku“. Podseća da su retki zločini nad Srbima koji su kažnjeni, dok su mnogi Srbi kažnjeni za zločine koji su počinjeni nad Hrvatima i poručuje da se to mora promeniti jer je neprihvatl­jivo da se samo Srbi kažnjavaju.

Za surovo ubistvo nedužne starice (67) pripadnik hrvatske vojske kažnjen sa tri i po godine zatvora. Bio je ponosan na svoj doprinos u čišćenju Knina od Srba

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia