Alo!

Korona nije oborila cene stanova

-

Naše tržište nije zavisno od kreditnih kupaca, budući da se 70 odsto nekretnina na našem tržištu plaća gotovinom

Tržište stambenih nekretnina se oporavilo nakon pada od skoro 70 odsto za vreme vanrednog stanja. Cene su ostale gotovo nepromenje­ne, s tim što je povećana potražnja, kao i cena, kuća u prigradski­m opštinama u okolini Beograda i drugih većih gradova.

Predsednik UO Klastera nekretnina Nenad Đorđević je rekao da se već u poslednjoj sedmici maja promet nekretnina vratio na nivo iz februara ili prve nedelje marta.

- Za razliku od zemalja gde su mere za suzbijanje koronaviru­sa dovele do većeg pada prometa nekretnina i gde će trajno ostaviti posledice, to kod nas nije slučaj. Jer naše tržište nije zavisno od kreditnih kupaca, budući da 70 odsto kupaca na našem tržištu kupuje gotovinom navodi Ðorđević i objašnjava da cene nekretnina održavaju odnos ponude i potražnje i očekuje da će potražnja u Srbiji ostati velika i da zato neće padati cene.

- U toku ove krize došlo je do preraspode­le cena na tržištu, pa su tako porasle cene kuća u prigradski­m naseljima kao što su Grocka, Barajevo, Lazarevac, Sopot... Isto je i u okolini Novog Sada. Ljudi su videli da za cenu, na primer, dvosobnog stana u Mirijevu mogu da kupe kuću s placem i okućnicom - naveo

je Đorđević.

Kada je reč o stanovima, njihova cena stagnira i na istom je nivou kao i pre krize, kaže Đorđević, i dodaje da se i dalje najviše traže stanovi na Novom Beogradu i Vračaru, u centru grada, ali i u obodnim naseljima kao što su Mirijevo i Žarkovo, gde je cena stanova jeftinija.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia