Alo!

Bivši kralj napustio zemlju zbog korupcije

- E. A.

renja virusa. Kako trenutno stoje stvari, sasvim je moguće da će zbog toga doći do ponovnog zatvaranja pabova, restorana i tržnih centara ne bi li se omogućilo otvaranje škola.

Tim povodom se oglasio i britanski premijer Boris Džonson, koji je izjavio da je početak nove školske godine „nacionalni prioritet“.

Sa istim potencijal­nim problemom suočene su i druge države, a do kolike štete bi moglo da dovede zatvaranje škola zbog pandemije objasnio je i Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjeni­h nacija. On je rekao da otvaranje škola mora da bude glavni prioritet, pošto je svet suočen sa „generacijs­kom katastrofo­m“.

- Suočavamo se sa generacijs­kom katastrofo­m koja bi mogla da odnese neizreciv ljudski potencijal, podrije decenije napretka i pogorša postojeće nejednakos­ti - rekao je Gutereš.

Zbog pandemije korone, od sredine jula škole su zatvorene u oko 160 država, zbog čega više od 250 miliona dece nije moglo da pohađa nastavu i tako stekne osnovna znanja.

Huan Karlos Prvi (82), bivši kralj Španije, obavestio je svog sina, kralja Felipa Šestog, da će napustiti zemlju nakon što su se proteklih nedelja protiv njega

Novi snimci zločina koji je zapalio SAD i pokrenuo talas nasilja

Na do sada neobjavlje­nim snimcima kamera koje su se nalazile na uniformama policajaca vide se novi detalji kobnog hapšenja Afroamerik­anca Džordža Flojda, koji je preminuo 25. maja tokom privođenja.

Njegova smrt pokrenula je proteste širom SAD i sveta.

U video-zapisima koje je „Dejli mejl“dobio putem kamera koje su se nalazile na dvojici sada bivših policajaca koji su učestvoval­i u Flojdovom hapšenju može se videti kako se uspaničeni Flojd borio sa službenici­ma dok su se nalazili u zadnjem delu automobila, piše CNN.

Prethodno, unezvereni Flojd je gledao direktno u cev pištolja policajca dok je izlazio iz automobila.

- Molim vas, nemojte me pojavile optužbe za korupciju. Ubrzo potom, Huan Karlos je otputovao u Dominikans­ku Republiku, objavio je list „Vangvardij­a“. - Vođen željom da uradim ono što je najbolje kako bih služio narodu ubiti! - rekao je preneražen­i Flojd.

Londonski „Dejli mejl“nije objavio kako je dobio snimke policijski­h kamera.

Sud je odlučio da su ti snimci dostupni u ograničeno­j formi i odbio da ih učini dostupnim novinskim udruženjim­a.

Advokat Flojdove porodice saopštio je da se na Španije, njenim institucij­ama i tebi kao kralju, obaveštava­m te o svojoj odluci da napustim Španiju - navodi se u pismu koje je Huan Karlos uputio svom sinu, a koje je objavila kraljevska porodica na svom sajtu.

Kralj Felipe Šesti zahvalio se ocu na toj odluci.

Britanski premijer Boris DŽONSON izjavio je da JE POČETAK nove školske godine „nacionalni prioritet“

snimcima koji su procurili u javnost vidi da Flojd nije predstavlj­ao nikakvu pretnju.

Bivši policajac Derek Šovin optužen je za ubistvo drugog stepena, a još tri policajca koji su učestvoval­i u hapšenju takođe su uhapšeni i optuženi za pomaganje u ubistvu drugog stepena.

SUOČAVAMO se sa generacijs­kom katastrofo­m koja bi mogla da odnese neizreciv ljudski potencijal, podrije decenije napretka i POGORŠA POSTOJEĆE nejednakos­ti

ANTONIO GUTEREŠ, generalni sekretar Ujedinjeni­h nacija

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia