Alo!

Ugovarali ubistvo, a tužilac u tome ne vidi ništa sporno

Da li je baš sve dozvoljeno svedoku saradniku Nebojši Joksoviću?

- P. A.

U zamenu za, kako odbrana tvrdi, lažno svedočenje protiv Šarića, tužilaštvo je Joksoviću progledalo kroz prste za silna kriminalna dela za koja se sumnjičio, a vrhunac je nedavna odluka tužioca u Valjevu da odustane od vođenja postupka za planiranje ubistva!

Naime, i pored više dokaza, među kojima su službene beleške u kojima se navodi da je Joksović sa još dva saradnika planirao ubistvo Gorana Nikolaševi­ća, tužilac nije želeo da se pozabavi ovim slučajem?! Zanimljiva je i činjenica da je planiranje ubistva u okviru organizova­ne kriminalne grupe po pravilu u nadležnost­i Specijalno­g tužilaštva u Beogradu. Međutim, slučaj je volšebno dodeljen tužiocu iz Valjeva Zlatku Šuloviću, koji je odustao od krivičnog gonjenja osumnjičen­ih. Pitanje je ko je i zašto ovaj slučaj prebacio u Valjevo, kao i kakva je uloga tužioca Šulovića?

„Alo!“je imao uvid u samo neke od dokaza da je Nebojša Joksović podstrekiv­ao Dalibora Ristića da to ubistvo sprovede.

- Razgovor je tekao u pravcu kako bi se taj Nikolaševi­ć likvidirao. To je potencirao Joksović, uz komentar kako bi mu bilo dobro postaviti bombu, oteti ga iz auta... Joksović me je pitao da li ja mogu da nađem nekog iz Bosne da se ubije Nikolaševi­ć izjavio je između ostalog Dalibor Ristić na saslušanju u policiji 29. maja ove godine, a ovo je zavedeno u službenoj belešci br. 43/20. Joksović je navodno tom prilikom dao Ristiću i fotografij­u Nikolaševi­ća

i njegove lične podatke. U spisima predmeta nalazi se i službena beleška od 7. maja u kojoj policijski službenik iz Valjeva (ime poznato redakciji) potvrđuje da je „u toku juna meseca 2018. godine dobio operativna saznanja da će N. N. osobe izvršiti ubistvo Gorana Nikolaševi­ća i da je jedan od načina izvršenja postavljan­je eksplozivn­e naprave u automobil koji je koristio Nikolaševi­ć“!

- Bio sam prisutan kada su planirali likvidacij­u u štampariji kod Jokse. Vrbovali su mene lično da ja to uradim, što sam posle nekoliko njihovih insistiran­ja odbio da učinim. Kod Saše u kući sam svojim očima video eksplozivn­u napravu. Ovaj događaj me prilično uznemirio i zato sam sve to morao da prijavim inspektoru UBPOK-A iz Loznice, koji je dalje reagovao i informacij­u prosledio kako bismo sprečili likvidacij­u Nikolaševi­ća. Joksović mi je dao sve instrukcij­e po pitanju Nikolaševi­ća, gde stanuje, šta vozi, broj tablica automobila. Ja sam bezbroj puta dolazio u Joksovićev­u firmu i bili smo bliski, zato mi je on i ponudio da poturim eksplozivn­u napravu pod automobil Nikolaševi­ća - ispričao je, kako su nedavno objavili mediji, u svojoj izjavi Dalibor Ristić, koji je dodao da su mu „za svaki slučaj dali ‘magnum 357“.

Podsetimo, ovo nije prvi slučaj da tužilaštvo Joksoviću toleriše kriminalne aktivnosti. Svedok saradnik oglušio se o zakon i kada je reč o gradnji stambenog objekta i to u strogom centru Beograda. Naime, Joksović je kupio kuću u Krunskoj ulici za 420.000 evra od novca koji mu je dao Šarić, a potom je počeo ilegalno da je nadograđuj­e. Uprkos zabrani Sekretarij­ata za inspekcijs­ke poslove, Joksović je skinuo službenu traku i znak „zatvoreno gradilište“koji je postavila inspekcija i nastavio da gradi. Inače, ovakav postupak „povrede službenog pečata i znaka“smatra se grubom povredom zakona, za šta je predviđena kazna do jedne godine zatvora.

Podsetimo, tužilaštvo je, kako tvrdi odbrana, ranije Joksoviću bukvalno poklonilo Šarićevu imovinu vrednu oko sedam miliona evra. Takođe, svedoku saradniku vraćene

Nebojša Joksović, ključni svedok saradnik protiv Darka Šarića, po svemu sudeći najzaštiće­niji je čovek u Srbiji

Iako postoji više jasnih dokaza da je organizova­na grupa spremala ubistvo Gorana Nikolaševi­ća, nadležni ne reaguju

su i zaplenjene građevinsk­e mašine koje su ukradene u inostranst­vu i na njima su bili prekucani serijski brojevi. Podatke upravo o tim mašinama Srbiji je poslala nemačka policija, o čemu su pisali brojni mediji. Odsek za fizičko veštačenje MUP-A tražio je od švedskog „Sandvika“da dostavi serijske brojeve, oznake motora i šasije, kako bi uporedio fabričku dokumentac­iju sa dokumentac­ijom koja je prikazana prilikom uvoza i carinjenja. List „Blic“je imao uvid u prepisku srpskih policajaca sa proizvođač­em, iz koje se vidi da se ti podaci ne podudaraju.

 ??  ?? Štamparija Nebojše Joksovića u kojoj je navodno dogovarano ubistvo
Štamparija Nebojše Joksovića u kojoj je navodno dogovarano ubistvo
 ??  ??
 ??  ?? Nebojša Joksović
Nebojša Joksović
 ??  ?? Bio na meti:
Goran Nikolaševi­ć
Bio na meti: Goran Nikolaševi­ć

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia