Alo!

Venčava se samo ko mora!

Matičari o pogubnom uticaju kovida-19

- N. M/ M. J. M.

Pandemija koronaviru­sa uspela je definitivn­o da otkaže i odloži svadbe za neko srećnije i bezbednije vreme, budući da je prema podacima matičnih službi u najvećim gradovima u Srbiji broj venčanja smanjen za 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Kako matičari navode za „Alo!“, trenutno se venčavaju samo oni kojima je hitno, kao što su naši ljudi koji su uspeli da dođu u Srbiju iz inostranst­va, ali i trudnice koje žele da dočekaju prinovu u zvaničnoj bračnoj zajednici.

Zamenica matičara za Niš Vesna Đikić objašnjava za „Alo!“da je pre pandemije koronaviru­sa imala pune ruke posla i da je u jednom danu venčavala i desetak parova. Međutim, smrtonosna zaraza učinila je da trenutno u Nišu prođe i po nekoliko dana, a da nijedan par ne izgovori

Sklapanju brakova trenutno prisustvuj­e najviše desetak ljudi, a meni najteže pada što nakon formalnog dela ne mogu da kažem mladencima da se poljube, niti rodbini da im čestita

BRANKA JOVIĆ, zamenica matičara za područje Novog Sada

sudbonosno „da“.

Kako ističe Đikićeva, odmah po izbijanju pandemije, parovi su mahom pomerali termine venčanja za proleće i leto, ali zbog teške epidemiolo­ške situacije, najveći broj njih odlučio je da ipak potpuno odustane od sklapanja braka u ovoj godini.

- Od početka godine do danas u Nišu je sklopljeno samo 446 brakova, što je znatno manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je bilo 770 venčanja. Oni koji su ipak odlučili da se venčaju jesu mahom Nišlije koje su došle iz inostranst­va ili oni koji očekuju prinovu, pa im se iz nekog razloga žuri kaže Đikićeva.

Slična situacija vlada i u Novom Sadu, gde je samo u periodu od aprila do juna otkazano više od stotinu venčanja. Kako za „Alo!“navodi Branka Jović, zamenica matičara za Novi Sad, vrlo je malo parova koji su pomerili venčanje za jesen.

- Do 1. avgusta prošle godine venčali smo 900 parova, dok je u istom periodu ove godine sklopljeno 650 brakova. Venčanjima trenutno prisustvuj­e najviše desetak ljudi, a meni najteže pada što, nakon formalnog dela sklapanja braka, ne mogu da kažem mladencima da se poljube, niti rodbini da im čestita - kaže Jovićeva.

Ni u prestonici, gde se svake godine sklopi najviše brakova, situacija nije bolja. Nemanja Đurović, matičar sa opštine Zvezdara, kaže da je od početka godine samo u ovom delu prestonice sklopljeno 80 brakova manje u odnosu na isti period prošle godine.

- Na venčanjima se izgubila prisnost, pazimo se jedni od drugih i svi smo u grču. Iskreno, jedva čekam da sve ovo prođe - kaže Đurović.

Od početka godine do danas u matičnom području Niš sklopljeno je samo 446 brakova, što je znatno manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je bilo 770 venčanja

VESNA ĐIKIĆ, zamenica matičara za područje Grada Niša

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia