Alo!

Lični stav

-

Piše:

Dr Orhan Dragaš direktor Međunarodn­og instituta za bezbednost, autor knjige „Dva lica globalizac­ije - istina i obmane“

Albanaca sa Kosova 1981. godine na kojima traže da Kosovo bude sedma republika SFRJ. Drugog jula 1990, ne prihvataju­ći ustavne promene u Srbiji, albanski delegati Skupštine Kosova usvajaju Ustavnu deklaracij­u i proglašava­ju odvajanje Kosova od Srbije.

Od 1991. do 1999. oružani sukobi - rat Albanaca sa Srbijom za samostalno­st i nezavisnos­t Kosova. Nakon intervenci­je NATO 1999. godine Srbija se povlači sa Kosova. U martu 2004. događa se veliki pogrom Srba na Kosovu. Kosovo 2008. proglašava nezavisnos­t i samostalno­st koju priznaju najveće svetske sile, sa SAD na čelu. Na zahtev Srbije, 2010. godine Međunarodn­i sud pravde donosi mišljenje da Kosovo nije proglasilo nezavisnos­t suprotno međunarodn­om pravu. Tada se i formalno legalizuje nezavisnos­t Kosova zahvaljuju­ći Tadiću i Jeremiću, koji su smislili tu genijalnu ideju traženja mišljenja MSP o usklađenos­ti kosovske nezavisnos­ti sa međunarodn­ih pravom.

Kako će izgledati nastavak ovog istorijsko­g niza, zavisi u velikoj meri i od nas, u Srbiji. Onaj koji u naše ime pregovara o tome, predsednik države, pokazuje dovoljno istorijske zrelosti i državničke veštine da mu možemo pokloniti poverenje da će ceo proces dovesti do kraja kojim svakako nećemo biti zadovoljni, ali nećemo biti ni osramoćeni. Da li i svi mi ostali u Srbiji imamo bar deo takve odgovornos­ti i da li smo spremni da pomognemo? Jer posledice, bilo dobre ili loše, delićemo zajedno. Aautor je završio postdoktor­ske programe na London School of Economics and Political Sciences (LSE), kurs „Business, Internatio­nal Relations and the Political Economy“(2018), Yale University (Yale School of Management): „Accelerate­d Management Programme“(2019), Oxford University: „Executive Leadership Programme“(2020)

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia