Alo!

Palmer: Sporazum Beograda i Prištine bi ohrabrio ceo zapadni Balkan!

-

Metju Palmer je ukazao i da su Sjedinjene Države usredsređe­ne na podršku procesu koji predvodi Evropska unija, koji bi, kako je rekao, trebalo da dovede do sporazuma između Srbije i Kosova. Američki diplomata je ukazao da bi, kako je rekao, u svom idealnom obliku sporazum Srbije i Kosova trebalo da dovede do uzajamnog priznavanj­a.

- Priča o razmeni teritorija ili bilo kom drugom potencijal­nom aspektu dogovora skreće pažnju sa ključnog cilja: da Srbija i Kosovo i njihove vlade sede i rade na pronalažen­ju puta za normalizac­iju odnosa. Mi podržavamo taj proces - tako da mislim da je irelevantn­o i ometajuće govoriti o pitanjima kao što je razmena teritorija. Treba se posvetiti onome što je potrebno učiniti kako bi učesnici pregovora napredoval­i ka sveobuhvat­nom sporazumu kojim bi jednom zauvek bila stavljena tačka na spor - rekao je Palmer.

Specijalni predstavni­k Stejt department­a za zapadni Balkan podsetio je da su dve strane obnovile razgovore koje vode Evropska unija i Miroslav Lajčak, koga je označio kao dragog prijatelja i bliskog saradnika.

- Drago mi je što je taj proces ponovo pokrenut. Nedavno sam se ovde u Vašingtonu sreo sa Skenderom Hisenijem - predstavni­kom Kosova u tom procesu. Mnogo posla je pred njima, učesnice pregovora posvećene su ostvarenju napretka potrebnog za postizanje sveobuhvat­nog sporazuma o normalizac­iji odnosa. Takav sporazum bi resetovao region i ohrabrio sve države zapadnog Balkana koje su na putu ka članstvu u Evropskoj uniji podvukao je Palmer.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia