Alo!

Bio sam rob bez prebijene pare!

Po ugovoru koji smo svi potpisali pre ukrcavanja na brod, poslodavac se obavezao da nam u slučaju vanredne situacije kao što je ova isplati najmanje dve mesečne plate, kaže Dragan Janićijevi­ć

-

Dragan Janićijevi­ć (44) sa još oko 400 članova posade proveo je četiri meseca „zarobljen“na američkom kruzeru „Grend selebrejše­n“, usidrenom na Floridi, hiljadama milja daleko od svoje porodice. Janićijevi­ću i njegovim kolegama ne samo da Amerikanci nisu dali da se vrati kući već su mu i ograničili količinu vode za piće na samo četiri litra nedeljno, a hranu na tri obroka dnevno.

Janićijevi­ć je trbuhom za kruhom krenuo pre 14 godina i od tada je porodicu izdržavao novcem zarađenim radom na brodovima. Saradnju sa kompanijom „Bahamas paradajz lejn“, u čijem su vlasništvu dva luksuzna broda koja plove na turistički­m turama od Floride do Bahama, započeo je pre dve godine i kaže da do izbijanja pandemije koronaviru­sa nikakvih problema nije bilo.

- Na ovom kruzeru bio sam zaposlen u kockarnici. Epidemija koronaviru­sa je u martu prekinula našu plovidbu i mi smo se usidrili u luci Vest Palm Bič, na Floridi. Iako niko od putnika ni članova posade nije bio pozitivan na koronaviru­s, nakon što su se turisti iskrcali, nas 400 je ostalo na brodu, u potpunom karantinu. Kompanija je odmah, mimo zakona, raskinula ugovor o radu sa nama. Po ugovoru koji smo svi potpisali pre ukrcavanja na brod, poslodavac se obavezao da nam u slučaju vanredne situacije kao što je ova isplati najmanje dve mesečne plate - navodi Janićijevi­ć za „Alo!“i dodaje da su umesto da dobiju novac radnici bili praktično naterani da potpišu novi ugovor kojim su se obavezali da ostanu na brodu dok je usidren u luci, bez ikakve novčane nadoknade.

- Mi smo zaista verovali da će se situacija brzo rešiti i da ćemo sa poslom nastaviti za nekoliko dana, pa smo potpisali. Neke moje kolege sa broda, kasnije dok smo „robijali“, pričale su da su ih čak ucenjivali da potpišu jer ih navodno neće vratiti kući. Mi smo, nažalost, ostali potpuno zdravi zatočeni četiri meseca, a nismo dobili ni dolar. Dali su nam samo dva puta bonove od po 50 dolara, koje smo mogli da potrošimo jedino na brodu. Ima

 ??  ??
 ??  ?? Dragan Janićijevi­ć
Dragan Janićijevi­ć

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia