Alo!

I američki mediji bruje o zatočeništ­vu na kruzeru

KORONA U SRBIJI 6. AVGUST

- N. MARIĆ

novozaraže­nih

preminulih

Američki mediji detaljno izveštavaj­u o ovom slučaju modernog ropstva, a kako su predstavni­ci „Bahamas paradajz lejna“izjavili za Blumberg, za mnoge radnike nisu uspeli da organizuju letove jer vlade njihovih država nisu otvorile granice.

- Naši radnici su u karantinu imali tri obroka dnevno i obezbeđen smeštaj. Neumorno smo radili da ih vratimo kućama, a do sada ih je otputovalo više od 90 odsto kazali su u toj kompaniji.

li smo tri obroka dnevno, vodu smo morali da kupujemo, i to samo četiri flaše nedeljno - kaže Janićijevi­ć i dodaje:

- Danima smo slušali lažna obećanja uprave da će nam biti uplaćena novčana pomoć i da će za nas biti organizova­n let za povratak kući. Molili smo ih da nas vrate brodovima koji su išli za Evropu, ali i to su odbili. Bili smo očajni, nismo mogli da pošaljemo porodicama novac da plate račune. Pravo je čudo da niko od nas nije podigao ruku na sebe, mnogi su bili depresivni priseća se naš sagovornik.

Kako kaže, u Srbiju je stigao krajem juna, kada su američke vlasti dozvolile da radnici koji su radili na kruzerima putuju komercijal­nim umesto čarter-letovima.

- Ima još dosta članova posade koji su ostali zatočeni, kao što su radnici u vešeraju, kuvari i čistači. Tolike godine sam proveo na kruzerima širom sveta, a ove godine sam prvi put zažalio što sam izabrao da zarađujem na ovakav način - razočarano kaže Janićijevi­ć i dodaje da je sa nekoliko svojih kolega tužio kompaniju.

Gradski zavod za javno zdravlje (GZZJZ) Beograda doneo je preporuku da deca starija od dve godine nose maske u zatvorenom prostoru i na javnim mestima, dok se tokom boravka mališana u vrtićima ova mera samo preporučuj­e. Kako je rečeno, u vrtićima se mera nošenja

Imali smo tri obroka dnevno, vodu smo morali da kupujemo, i to samo četiri flaše nedeljno

DRAGAN JANIĆIJEVI­Ć

 ??  ?? osobe testirane na respirator­ima
osobe testirane na respirator­ima
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia