Alo!

Promena sredine je za mačku veliki stres!

Ukoliko planirate odmor bez vašeg krznenog ljubimca, evo na šta sve

-

Mačka oseća mirise mnogo bolje nego čovek, pa će joj uključena klimau prouzrokov­ati nervozu

Kad imate mačku kao kućnog ljubimca, morate znati da mačke ne vole da menjaju sredinu. Stoga bi bilo poželjnije da ona ostane kod kuće i da neko dolazi kod vas da je obilazi kako bi se maca što manje izlagala stresu.

Ako niste u mogućnosti da organizuje­te da neko dolazi kod vas, mačku treba da odvedete kod svojih najbližih.

Kod prijatelja ili rodbine

Imajte u vidu da je promena sredine za mačku veliki stres! Objasnite vašim prijatelji­ma, odnosno rođacima, koje su njene navike, koliko puta jede, koju hranu, gde obavlja fiziološke potrebe. Bilo bi dobro da se raspitate da li u blizini mesta stanovanja ima veterinars­ka ordinacija koja bi mogla da zbrine macu u hitnim slučajevim­a.

U prevoznom sredstvu

Ukoliko se ipak odlučite da ljubimca povedete sa sobom, preporučuj­e se da sa njima putujete noću ili rano ujutru kako biste izbegli vrućinu u prevoznom sredstvu. Osim toga, ne zaboravite da mačka oseća mirise mnogo bolje nego čovek, pa će joj uključeni klima-uređaj prouzrokov­ati stres jer će joj svakog sekunda njuh registrova­ti mnogo različitih, novih i za nju neugodnih mirisa. Najsigurni­je i najzaštiće­nije će se osećati u svom prevoznom sredstvu, odnosno transporte­ru, pa ga opremite mekom podlogom, stavite na mesto gde ima dovoljno vazduha, ali ne i previše svetla.

Boravak u smeštaju

Ako idete recimo na jezero, mačku ne možete da vodite sa sobom na kupalište. Dakle, mačku ćete morati ostavljati u hotelskoj sobi. Obezbedite prostor u vašem smeštaju, zatvorite vrata i prozore pre nego što ostavite mačku samu u smeštaju. Sve u svemu, pred vama je nekoliko opcija. Konačan izbor zavisi ne samo od vaših mogućnosti, već i od karakimajt­e

tera mačke. Na kraju, najvažnije je poznavati svoju mačku i paziti na njihovu udobnost i sigurnost. Na taj način možete uživati u odmoru u miru znajući da je vaš krzneni prijatelj u dobrim rukama.

Poželjnije je da maca ostane kod kuće i da neko dolazi kod vas da je obilazi kako bi se što manje izlagala neprijatno­sti

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia