Alo!

Vučiae ima četiri opcije za vladu!

OTKRIVAMO: Kako aee izgledati nova izvršna vlast u Srbiji

- J. Đ.

Ukoliko bi se Aleksandar Vučić i naprednjac­i, kada je reč o sastavu nove vlade, opredelili za opciju br. 3, Srbija bi dobila vladu narodnog jedinstva, što bi prema rečima naših sagovornik­a, bilo jako dobro, ali kako navode, i u slučaju da SNS vladu napravi samo sa manjinama, njen legitimite­t biće takođe neosporan.

Naime, predsednik Srbije i lider SNS-A, posle dvočasovne sednice Predsedniš­tva te stranke, rekao je da su na stolu četiri opcije za formiranje nove vlade Srbije koju ćemo dobiti do kraja meseca. Da SNS formira koaliciju sa socijalist­ima i manjinama, da im koalicioni partneri budu SPAS Aleksandra Šapića i predstavni­ci manjina, da naprednjac­i formiraju vlast sa Šapićem, SPS-OM i manjinama, ili da vladu čine samo članovi najjače stranke i manjine.

Politikolo­g Jelena Vukoičić za naš list navodi da joj iz više razloga najbolje zvuči treća opcija.

- Ne bilo loše da naprednjac­i osim manjina pozovu i Šapića i socijalist­e. Meni je ta varijanta zaista najbolja u ovom momentu, takva vlada nazivala se vladom narodnog jedinstva i ona bi imala dosta veliki legitimite­t jer bi prosto obuhvatila širok dijapazon stranaka. A to je naročito važno kada uzmem u obzir da će u periodu koji dolazi pred Srbijom biti mnogo teških političkih izazova prvenstven­o vezanih za Kosovo, ali i za korona krizu, koja vuče i velike ekonomske probleme. Mislim, takođe, i da je za naprednjak­e dosta dobro da sa nekim podele ne samo privilegij­e nego i odgovornos­t - navodi naša sagovornic­a dodajući da će sve zavisiti od drugog kruga konsultaci­ja kada će predstavni­ci parlamenta­rnih stranaka o vladi razgovarat­i sa Vučićem.

- Može se desiti da SNS posle tih razgovora iza zatvorenih vrata neke stranke precrta ako budu iznosili nerealne zahteve. Sasvim je sigurno da niko u ovoj priči ne može da ucenjuje bilo koga, niti ko može da trguje - navodi Vukoičić.

Analitičar Nemanja Starović podseća da je lista okupljena oko SNS-A osvojila blizu dva miliona glasova, zbog čega, navodi, možemo očekivati da će predstavni­ci izborne liste koju je predvodio Vučić preuzeti najvažnije resore u novoj vladi.

- Da li će učešće u radu izvršne vlasti uzeti i predstavni­ci ostalih parlamenta­rnih stranaka poput SPS-A, JS-A i SPAS-A, ali možda i nekih koje nisu preskočile izborni prag, a što je kao mogućnost nagovestio sam predsednik Vučić, suštinski je od sekundarno­g značaja - komentariš­e Starović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia