Alo!

Gde sve možete da letujete bez testa na koronu i koliko aee vas taj odmor koštati

- M. J. MAČUŽIĆ

Građanima Srbije nije potrebna nijedna vrsta testa na koronu da bi letovali u Turskoj i Egipatu, međutim, ni u jednu od te dve zemlje ne treba da kreću bez polise putnog osiguranja koja pokriva bolest kovid-19. Bez testova na koronu može se letovati i u Neumu u BIH i na albanskoj rivijeri.

Kako za „Alo!“objašnjava direktor JUTA Aleksandar Seničić, i agencije koje organizuju putovanja u Tursku i Egipat insistiraj­u na polisama, jer ove države ne pokrivaju kompletno lečenje od koronaviru­sa u bolnicama ako do toga dođe. Za polisu putnog zdravstven­og osiguranja koja pokriva troškove lečenja od kovida-19 četvoročla­na porodica treba da izdvoji između sedam i 10 hiljada dinara.

- Oni koji se tokom boravka Turskoj ili Egiptu razbole, a nemaju izražene simptome, ostaju u istom hotelu, s tim što prelaze u poseban karantinsk­i deo. U egipatskim hotelima je za to odvojeno 50 odsto apartmana, a u Turskoj 35 odsto. Oni ne smeju da napuštaju sobe, ali tokom tih 14 dana imaju hranu i smeštaj o trošku hotela. Sa druge strane, ako imaju simptome i moraju u bolnicu, onda ove dve države ne pokrivaju te troškove lečenja, već ga pokriva osiguranje - kaže je Seničić.

Srpski turisti su prethodnih godina već otkrili lepote Turske, koja je postala jedna od omiljenih letnjih destinacij­a, a turistički radnici kao prednost ove zemlje, uz prelepe plaže, hranu i piće, izdvajaju i istorijske lokacije i brojne znamenitos­ti.

Beograđank­a Milina Lukić,

Oni koji se tokom boravka Turskoj ili Egiptu razbole, a nemaju izražene simptome, ostaju u istom hotelu

koja se pre nekoliko dana vratila sa letovanja u Alanji, ispričala je za „Alo!“da putnici tokom leta popunjavaj­u formulare u kojima navode da li imaju zdravstven­e tegobe ili su možda bili nedavno u zemljama koje su na takozvanoj crvenoj listi zbog korone. Po sletanju u Tursku, sa tim papirom odlaze na pasošku kontrolu, do koje dolaze kroz koridor sa termo kamerama. Dalje ih dočekuju vodiči sa maskama, koje su svuda obavezne, a na ulasku u većinu objekata preventivn­o se meri temperatur­a.

- To su jedine mere tokom samog putovanja. Tamo smo nosili maske samo u prodavnica­ma i merili su nam temperatur­u pri ulasku u lokale, a sve ostalo je bilo normalno. Rekli su nam da u Alanji nema zaraženih od koronaviru­sa, a po ponašanju ljudi, i mi smo stekli takav utisak - priča naša sagovornic­a i dodaje

da je, pored Srba, u Alanji bilo i Rusa, Ukrajinaca, Danaca, Nemaca i Turaka, ali ističe da je turista daleko manje nego prošle godine.

Cena u prodavnica­ma mešovite robe, kao i u buticima, bile su niže nego inače, a povoljne su i cene na plažama.

- Za dve ležaljke i suncobran plaćali smo 15 lira, odnosno dva evra, kafa u restoranu je jedan i po evro, a kokteli u barovima koštaju između pet i 15 evra. Pun pansion u hotelu za sedam dana kreće se od 500 evra, pa do 3.000 evra u luksuzniji­m hotelima - kaže ova Beograđank­a.

Cene u prodavnica­ma mešovite robe, kao i u BUTICIMA, BILE SU NIŽE NEGO INAČE, A POVOLJNE SU I CENE NA PLAŽAMA. ZA DVE LEZALJKE I SUNCOBRAN PLAĆALI SMO 15 lira

MILINA LUKIĆ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia