Alo!

Pupovac: Pomirenja u Hrvatskoj nema bez pomirenja Beograda i Zagreba

- V. N.

da je sumanuto da se pomirenje može temeljiti na zločinačko­m poduhvatu, akciji

Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratsk­e srpske stranke (SDSS), izjavio je da pomirenje Hrvata i Srba u Hrvatskoj nikad neće biti potpuno bez pomirenja Hrvatske i Srbije.

- Za jedan deo pomirenja nismo dovoljni mi u Hrvatskoj, zbog toga ne bi trebalo slati poruke koje tu mogućnost otežavaju, a pogotovo isključuju - rekao je Pupovac, koji je istovremen­o poručio ministru spoljnih i evropskih poslova Gordanu Grliću Radmanu da, kad već deli lekcije, neka osigura srpskim turistima da ih ne napadaju u Hrvatskoj i ne ispisuju im poruke.

„Oluja“i predlaže:

- To je suludo, proglasiti genocid nad jednim narodom normalnom vojnom operacijom, gde su hrvatski vojnici ubijali čak i psihijatri­jske bolesnike, granatiral­i izbegličke kolone... To je bio bio genocid, a Srbija bi morala pod hitno da pozove dva ugledna generala, Portugalca Karlosa Branka i Kanađanina Luisa Mekenzija, koji su napisali i knjige na tu temu, i iz prve ruke svedočili o zločinima, poput onih u Medačkom džepu. I sada, ta priča Hrvatske kako je Beograd odgovoran za rat ne pije vodu, jer ko je u to vreme bio na čelu zajedničke države? Pa Stipe Mesić, koji je dobro znao šta će dogoditi i kakve će posledice rasturanja Jugoslavij­e biti. On je znao da to neminovno vodi u sukob, a to je sve prošlo, jer su u Beogradu

i Zagrebu sedeli ruski i nemački špijuni koji su se međusobno pokrivali - navodi Trifunović.

Za one koji su zaboravili, portugalsk­i general-major Karlos Branko je ovako govorio:

- U Krajini je cilj hrvatskih vlasti bio da se protera cela zajednica, cela etnička grupa iz regiona, bez obzira kojim sredstvima. To ima ime etničko čišćenje. Oni koji nisu uspeli da pobegnu bili su brutalno ubijeni bez obzira na godine i pol - rekao je Branko jednom prilikom, koji se na položaju zamenika šefa misije vojnih posmatrača UN za Hrvatsku i BIH nalazio od 1994. do 1996. godine.

- Danas je srpska populacija u Hrvatskoj neznatna, maltene je nestala. Hrvatska uopšte više nije multinacio­nalna država kakva je bila pre raspada Jugoslavij­e.

U akciji „Oluja“hrvatske snage su proterale više od 200.000 Srba i ubile gotovo 2.000 nedužnih civila. Za taj genocid niko nije do danas odgovarao

 ??  ?? General: Karlos Branko
General: Luis Mekenzi
General: Karlos Branko General: Luis Mekenzi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia