Alo!

Potop u Kaljevu i Čaèku

-

Nevreme i grmljavina praćeni vetrom zahvatili su u noći između petka i subote Kraljevo i Čačak i napravili veliku štetu. Više od 20 litara kiše po metru kvadratnom palo je za tri sata u Kraljevu, a ulice u gradu bile su prepune vode koju kanalizaci­ja nije uspela da primi, zbog čega je bilo potopljeno na desetine automobila.

U pojedinim čačanskim selima tokom nevremena nije bilo struje, a velika količina padavina uticala je i na vodostaj reka u Moravičkom okrugu.

Do početka nove školske godine ostalo je manje od mesec dana, a kako je najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, đaci 1. septembar zbog trenutne epidemiolo­ške situacije moraju dočekati sa zaštitnom opremom ili će u suprotnom biti kažnjavani. Međutim, upravo to novo pravilo zadaje glavobolju roditeljim­a, koje ovih dana najviše muči pitanje kako da svoje školarce ubede da nose zaštitne maske.

Stručnjaci za „Alo!“ističu da roditelji ne bi trebalo da paniče ukoliko njihovo dete odbija da nosi masku, već da sa njima što više razgovaraj­u pre početka nastave i predoče im značaj ove vrste zaštite.

Pedagog Sofija Adamović navodi da bi roditelji trebalo već sada da razgovaraj­u sa decom na ovu temu u skladu sa njihovim uzrastom i da pokušaju da im objasne da je nošenje maski zapravo normalna stvar u vremenu epidemije.

- To je važno posebno kod mlađe dece jer oni osećaju nesigurnos­t kada na licu osobe sa kojom komunicira­ju ne mogu da uoče poruke izraza lica, naročito osmeha. Zato kod kuće kroz igru treba vežbati pravilno stavljanje i nošenje maske, razgovor pod maskama, pa tek onda s detetom zajedno izaći u javnost savetuje Adamovićev­a.

Prema njenim rečima, roditelj moraju znati da u ovim vanrednim okolnostim­a moraju biti model ponašanja detetu, bez obzira na to kog je ono uzrasta.

- Ukoliko roditelji nose masku, i deca će je lakše prihvatiti. Ova mera treba da im se predstavi kao jedna normalna, korisna i potrebna stvar, a ne kao veliko opterećenj­e. Sva pitanja, strahovi i želje deteta odvijaju se kroz proces igre, pa im značaj maski možete pokazati i kroz igru. Igra doktora i medicinske sestre, naučnika, superheroj­a koji spasavaju svet jedan su od najboljih načina kako

Ukoliko roditelji nose masku, i deca će je lakše prihvatiti. Ova mera treba da im se predstavi kao jedna normalna, korisna i potrebna stvar, a ne kao veliko opterećenj­e

SOFIJA ADAMOVIĆ, pedagog

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia