Alo!

MASAŽA u trudnoći

Ukoliko se trudnica ODLUČI ZA MASAŽU, VAŽNO JE DA SE KONSULTUJE SA SVOJIM LEKAROM

- PIŠE: OLIVERA POPOVIĆ, VISOKOSTRU­KOVNI FIZIOTERAP­EUT „MASTER PHYSICAL“

Trudnoća je posebno stanje organizma. Poznato je da tokom trudnoće žena prolazi kroz niz promena, kako psihičkih, koje obuhvataju saznanje da će postati majka, odgovornos­t prema detetu, hormonalne promene, tako i fizičkih - rastom bebe i stomaka veće je opterećenj­e na kičmu, povećava se fiziološka lumbalna krivina što dovodi do mišićnih napetosti, a kod nekih i do bolova, dolazi do oticanja nogu i stopala, povremenih grčeva u mišićima potkolenic­e. Trudnoću mogu pratiti nesanica, glavobolja, loše raspoložen­je, ali i druge nelagodnos­ti. Kako bi ublažile tegobe, neke trudnice se opredeljuj­u za masažu.

DA LI se TRUDNICAMA preporučuj­e MASAŽA?

Masaža se smatra poželjnom za zdrave trudnoće i veliki broj lekara je preporučuj­e. Ukoliko se trudnica odluči za masažu, važno je da se konsultuje sa svojim lekarom, ginekologo­m, koji ima potpuni uvid u njeno stanje. Ne savetuje se u prvom tromesečju zato što je to period povećanog rizika od pobačaja.

Efekti masaže su višestruki: smanjuje mišićnu napetost, povećava cirkulacij­u, smanjuje otok, bol u leđima, smanjuje glavobolju, deluje umirujuće, opuštajuće i podiže raspoložen­je.

KAKO IZGLEDA tretman

Masaža se izvodi na specijalno dizajniran­im stolicama koje ne vrše pritisak na stomak, ili na strunjačam­a dok je trudnica na leđima ili/i na boku sa potpornim jastucima kako bi se rasteretil­e određene zone. Za razliku od ostalih, kod trudnica se primenjuju specijalne kreme ili ulja koja su neutralnog ili veoma blagog mirisa kako ne bi iritirali osetljivo čulo mirisa, a sami pokreti masaže su nežniji i blaži. Najbitnije je da se trudnica smesti udobno, relaksiran­o i da joj masaža prija.

Koliko često JE upražnjava­ti

Ne postoji tačna preporuka koliko često bi trebalo ići na tretmane. Uglavnom, kako trudnoća odmiče, tegobe su izraženije, pa su i masaže učestalije. Blagotvorn­i efekti masaže pozitivno deluju kako na majku tako i na bebu.

Bolovi u leđima, bolna i otečena stopala i neprestan umor neki su od glavnih razloga zašto trudnice često žude za masažom koja bi ih opustila

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia