Alo!

Povratak u uèionice 1. septembra, ali ne za sve ðake

- N. MARIĆ

Đaci od prvog do petog razreda najverovat­nije će od 1. septembra pohađati nastavu u školama, a kako je juče navela premijerka Ana Brnabić, konačna odluka će biti saopštena u utorak. Prema njenim rečima, Ministarst­vo prosvete uveliko završava rad na uputstvu koje bi Krizni štab trebalo da usvoji.

- Nakon toga, ministar prosvete obavestiće javnost kako će izgledati nastava u predstojeć­oj školskoj godini. Biće izdato uputstvo za roditelje, a sa Unicefom se priprema i video-prilog koji će biti emitovan na svim nacionalni­m frekvencij­ama, a koji se tiče ponašanja đaka u školama kazala je premijerka.

Jasnu nazanaku da će najmlađi školarci nastavu pohađati u školskim klupama pozdravlja­ju i u Udruženju „Roditelj“. Kako za „Alo!“navodi Dragana Soćanin, predsednic­a tog udruženja, pored činjenice da mnogi roditelji zbog poslovnih obaveza ne bi imali kome da ostave decu na čuvanje ukoliko bi se nastava održavala na daljinu, ovakav vid časova bi potpuno obesmislio neke od osnovnih školskih načela.

- Nadamo se da će se i za starije školarce pronaći neko slično rešenje, jer uprkos tome što su mnogi mislili da će se oni dobro snaći u praćenju časova na daljinu, do toga nije došlo. Jako je teško preko televizije objasniti učenicima polinome, koji se izučavaju u sedmom razredu. Mnogi roditelji su morali da plaćaju privatne časove kako bi deca savladala gradivo. Upravo zbog takvih primera, nastava na daljinu ne može da ima isti ishod

Nadamo se da će se i za starije školarce pronaći neko slično rešenje, jer uprkos tome što su mnogi mislili da će se oni dobro snaći u praćenju časova na daljinu, do toga nije došlo

DRAGANA SOĆANIN, predsednic­a Udruženja „Roditelj“

kao kada se odvija u školskim klupama. Naročito je bilo neprimeren­o što su očekivanja da se savlada gradivo bila potpuno ista kao i u normalnim okolnostim­a, iako to nije bilo realno - kaže naša sagovornic­a.

Međutim, da se prilikom organizova­nja nastave u narednoj školskoj godi

ni na prvom mestu mora voditi računa o poštovanju epidemiolo­ških mera i bezbednost­i đaka i nastavnika, za „Alo!“uverava Milorad Anitć iz Foruma srednjih stručnih škola. On ističe da mnogi nastavnici u srednjim školama čine najugrožen­iju grupu od težih oblika infekcije koronaviru­som, što bi Ministarst­vo prosvete moralo da ima na umu.

- Profesori u srpskim srednjim školama imaju u proseku 51,5 godina, a mnogi od njih su i hronični bolesnici, zbog čega ne smemo dozvoliti da koronaviru­s uđe u škole. Malo je reći da bi bilo pogubno ukoliko bi zaraza počela da hara po školama. Međutim, socijaliza­ciju dece u školama niko ne može da zabrani i nema sumnje da je uprkos svemu najbolje rešenje da se nastava odvija u školskim klupama, ali uz poštovanje svih mera. Takođe, neophodno je podići zdravstven­u zaštitu na najviši nivo, tako da u školama svakodnevn­o bude prisutan lekar - kaže Antić.

 ??  ?? Nova školska godina donosi potpuno nova pravila
Nova školska godina donosi potpuno nova pravila

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia