Alo!

PLAVA GROBNICA postala kupalište

Na grčkom ostrvu Vido, na kome se nalazi mauzolej sa posmrtnim ostacima 2.764 stradala srpska vojnika u Prvom svetskom ratu, od pre dva dana postavljen­e su besplatne ležaljke i suncobrani za turiste

- N. MARIĆ

Na grčkom ostrvu Vido, na kome se nalazi mauzolej sa posmrtnim ostacima 2.764 stradala srpska vojnika u Prvom svetskom ratu, od pre dva dana postavljen­e su besplatne ležaljke i suncobrani za turiste.

Kako pišu grčki mediji, za sada nije poznato odakle se rodila ideja opštini centralnog ostrva Krfa i Dijapontij­e, odnosno nadležnom savetniku Spirosu Neracisu da postave plažni mobilijar na ovom tragičnom mestu. Međutim, kako za „Alo!“ističe istoričar Saša Adamović, potpuno je nerazumlji­va i pomisao da neko može da uživa na plaži na mestu na kojem se nalazi kosturnica srpskih vojnika koji su preminuli nakon albanske golgote.

- Narušavanj­e mesta gde počiva veliki broj srpskih vojnika je nedopustiv­o. Poznato je da je Grčka godinama u ekonomskoj krizi, pa je verovatno opština Krf pokušala da nađe način da komercijal­izuje plažu, međutim, ostrvo Lido mora ostati zaštićeno područje. Naša dužnost je da gajimo kulturu sećanja, a nadam se da će opština Krf ispraviti ovaj propust. Ovo sveto mesto za srpski narod mora ostati izuzeto od komercijal­izacije - kaže Adamović.

Podsećamo, i prošle godine se dogodio sličan skandal kada je menadžment jednog restorana na ostrvu Vido postavio ležaljke. Ležaljke su uklonjene dva dana posle sastanka koji su predstavni­ci

Udruženja građana za zaštitu Vida iz grada Krfa imali sa gradonačel­nikom Kostasom Nikoluzoso­m.

Na ostrvu Vido tokom Prvog svetskog rata nalazila se bolnica u kojoj su se lečili srpski vojnici nakon Albanske golgote, a veliki broj vojnika sahranjen je u moru kod ostrva Vido, u „Plavoj grobnici“.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Srpska vojska 1916. na Vidu
Srpska vojska 1916. na Vidu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia