Alo!

Srbe vraaeaju sa granice: ZBRKA ZBOG TESTOVA!

Uslov za ulazak u Crnu Goru je negativan PCR test ili pozitivan rezultat na IGG antitela dobijen brzim ELISA serološkim testom koji ukazuje da je osoba već preležala koronaviru­s

-

Za ulazak u Crnu Goru potreban je negativan PCR test ili pozitivan rezultat testa na IGG antitela. Rezultati testa ne smeju da budu stariji od 72 sata

Crna Gora je od ponoći između petka i subote zvanično otvorila granicu za građane Srbije. Uslov za ulazak je negativan PCR test ili pozitivan rezultat na isključivo IGG antitela dobijen ELISA serološkim testom koji ukazuje da je osoba već preležala koronu. Upravo ovaj brzi serološki test napravio je pravu pometnju, a pojedini srpski državljani su zbog neodgovara­jućih rezultata tog testa i vraćeni sa graničnih prelaza.

Zapravo, najviše zabune prilikom prelaska granice prvog dana, uneli su brzi testovi negativni na koronaviru­s jer oni nisu dovoljni kako bi se iz Srbije prešlo u Crnu Goru. Ceh neznanju platio je Đorđe Vučković, koji je celu noć putovao iz Beograda da bi juče ujutru bio vraćen sa graničnog prelaza u Crnu Goru.

- Vratili su me rekavši da taj test ne važi. Ne znam šta je sporno jer je taj brzi test upisan kao jedan od kriterijum­a za prelazak. Celu noć sam putovao iz Beograda, da bi me sada umesto mora dočekao ovaj hladan tuš. Sada ću ići u Neum, bar tamo nema nikakvih peripetija za ulazak - ispričao je za RINA Đorđe koji je vraćen sa granice u Dobrakovu jer je imao samo brzi negativni test.

Inače, takav test je do ponoći između petka i subote važio samo za bosanske državljane, međutim, i njima je od juče potreban pozitivan ELISA test kako bi ušli u Crnu Goru.

Inače, neophodno je da su testovi izdati od registrova­ne laboratori­je i da nisu stariji od 72 sata u trenutku ulaska u Crnu Goru, kao i da putnici 15 dana pre ulaska u Crnu Goru nisu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak na crnogorsku teritoriju. Obaveza posedovanj­a testa ne odnosi se na decu mlađu od pet godina.

Osim za građane Srbije i BIH, to isto važi i za građane Albanije, ali i za državljane

Rezultati testova ne smeju da budu stariji od 72 sata. Deca mlađa od pet godina ne moraju da se testiraju

Severne Makedonije i SAD.

U Srbiji je moguće obaviti serološke i PCR testove na lični zahtev građana. Cene su 1.200 dinara za serološki i 6.000 za PCR test.

Takođe, Crna Gora je donela odluku i da se omogući ugostitelj­skim objektima koji imaju dozvolu rad do jedan sat iza ponoći.

Crnogorci su svoju odluku o otvaranju granica sa Srbijom obrazložil­i kroz ekonomske i turističke faktore, pa ostaje da se vidi da li će srpski turisti uspeti koliko-toliko da spasu ovogodišnj­u letnju sezonu na ovom delu Jadranskog primorja.

Cena serološkog testa u Srbiji je 1.200 dinara, dok je za PCR test potrebno platiti 6.000 dinara

 ??  ?? Brzi test se radi uzorkom iz venske krvi
Brzi test se radi uzorkom iz venske krvi
 ??  ?? Na graničnom prelazu Gostun između Srbije i Crne Gore juče nije bilo gužve
Na graničnom prelazu Gostun između Srbije i Crne Gore juče nije bilo gužve

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia