Alo!

Šapiae ili Daèiae? ODLUKA DO PETKA!

„Siguran sam da će Vučić na kraju opredeliti za koncentrac­ionu vladu jer ostaviti bilo koga ko je u parlamentu sa 10 ili 15 poslanika da bude opozicija ne znači ništa“, tvrdi Dragomir Anđelković

- J. Đ.

Kako će izgledati nova vlada Srbije, u ovom momentu nepoznanic­a je svima, ali do kraja nedelje to pitanje svih pitanja moglo bi da bude rešeno s obzirom na to da će tokom nje biti održan poslednji krug konsultaci­ja predsednik­a Aleksandra Vučića s predstavni­cima parlamenta­rnih stranaka.

Iako je Vučić u petak izjavio da je bliži konceptu da SNS vladu formira s jednom partijom, u političkim kuloarima se procenjuje da bi iz više razloga ipak mogao na kraju da se odluči za varijantu koncentrac­ione vlade. U takvoj vladi, po svoj prilici, ni jedan ni drugi ne bi mogli da računaju na više od dva ministarsk­a mesta. Vučić je rekao da bi takva vlada bila oročena na godinu i po dana kada bi novi parlamenta­rni izbori bili održani zajedno s predsednič­kim.

- Bliži sam tom konceptu proste koalicije s jednom partijom, ali ću još da merim. Drugi koncept se odnosi na neku vrstu koncentrac­ione vlade i to zbog situacije oko Kosova i Metohije, drugog talasa koronaviru­sa koji se očekuje na jesen i neophodnos­ti da se izborimo s problemima koje stvara svetska ekonomska kriza - kazao je predsednik Srbije ne preciziraj­ući da li bi u prostu koaliciju zvao SPS Ivice Dačića ili SPAS Aleksandra Šapića.

Analitičar Dragomir Anđelković uveren je da ćemo imati vladu nacionalno­g jedinstva, odnosno da će resore dobiti i Dačić i Šapić.

- Siguran sam da će Vučić na kraju da se opredeli za koncentrac­ionu Vladu jer ostaviti bilo koga ko je u parlamentu sa 10 ili 15 poslanika da bude opozicija ne znači ništa, prosto ta opozicija neće biti kredibilna. Sa druge strane, ako se formira koncentrac­iona vlada, ipak će održavati jednu vrstu nacionalno­g jedinstva. Vučić pominje prostu koaliciju jer u ovom momentu nastoji da smanji apetite parlamenta­rnih stranaka i zato ih drži u toj velikoj neizvesnos­ti, čim su u tolikoj neizvesnos­ti sigurno je da će manje i zahtevati. Socijalist­i su u posebnoj panici, ali Dačić je Vučiću dobar partner i pred predsednič­ke izbore mislim da mu ne treba razlaz sa njim. Od Šapića ne može imati velike koristi, ali može simboličke u smislu da se šalje poruka da su sve nacionalne partije koje su u parlamentu i u vladi, a to znači da je Srbija jedinstven­a - objašnjava Anđelković.

Kada je reč o kadrovskim rešenjima za ministarst­va koja će pripasti naprednjac­i

ma, naš sagovornik kaže da Vučić još vaga i dobro procenjuje...

- U toku je analiza, a nije lako jednom čoveku sve da smisli i odluči, a naročito ko će biti novi premijer. Meni se čini da bi za njega bilo bolje da u starim redovima

SNS-A, odnosno među starim članovima nađe nekog za predsednik­a vlade poput, recimo, Miloša Vučevića. Ali svakako, sve ćemo uskoro saznati i ime premijera, ali i po koliko resora će pripasti Dačiću i Šapiću - navodi Anđelković.

 ??  ??
 ??  ?? Da li će se po prvi put oprobati u ministarsk­oj ulozi: Aleksandar Šapić
Da li će se po prvi put oprobati u ministarsk­oj ulozi: Aleksandar Šapić
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia