Alo!

Vuèiae: Neaeemo dozvoliti ugrožavanj­e svetinja!

- B. A.

Priština ne odustaje od izgradnje puta od Dečana do Plava u Crnoj Gori, koji se gradi na štetu manastirsk­e imovine, a međunarodn­a i stručna javnost zbog toga je više puta upozoraval­a kosovske privremene institucij­e i pozivala ih da odustanu od ovog projekta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Priština preduzima akcije protiv srpskog naroda i Crkve i dodao da ulazak u zaštićenu zonu Manastira Visoki Dečani unosi dodatni nemir i strepnju. On je kazao da će se Srbija protiv toga boriti na svakom mestu.

- Mi jesmo u teškoj situaciji i nemojte da smetnete s uma da će oni i na terenu da preduzimaj­u akcije protiv našeg naroda i naše crkve. Ponovo su upali u zaštićenu zonu Manastira Dečani i ponovo dovode snažne, velike mašine da bi kopali taj regionalni put ka Albaniji. Postoje sudske presude prištinski­h sudva po kojima ne sme da se ulazi u zaštićenu zonu, ali njih je baš briga za manastir. Šta ih briga za presude čak i njihovih sudova, šta ih briga za bilo šta - rekao je Vučić i dodao da će zato, na narednom sastanku u Briselu, od predstavni­ka Prištine i evropskih posrednika Srbija zatražiti hitno i trajno obustavlja­nje građevinsk­ih radova u zaštićenoj zoni. Vučić je dodao da je zaštita srpske kulturne i verske baštine na KIM prioritet naše državne politike.

- Spremni smo da zajedno sa SPC formiramo specijalni tim za zaštitu naših svetinja, srpske i hrišćanske duhovne, kulturne i istorijske baštine - rekao je predsednik Vučić i dodao da Srbija radove u okolini Visokih Dečana doživljava kao sredstvo pritiska na našu stranu i kao poruku da je naša kulturna i verska baština talac albanske samovolje.

On je naglasio da je veliki broj naših crkava i manastira stradao u poslednje dve decenije pred rušilačkim besom albanskih ekstremist­a i da Srbija neće dozvoliti ni nagoveštaj mogućnosti da bi takva sudbina mogla da zadesi još neko od srpskih svetih mesta.

- Očekujem da EU izvrši eksplicita­n i snažan pritisak na Prištinu da prekine kampanju ugrožavanj­a srpskih svetinja na KIM - istakao je Vučić.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia