Alo!

Bez kontakta sa korisnicim­a

- P. PAREZANOVI­Ć

Direktor sejao strah! Vladica Stanojević, direktor Zavoda za zbrinjavan­je odraslih „Male Pčelice“u Kragujevcu, koji je prekjuče uhapšen zbog sumnje da je lekom „medimectin“za stoku trovao štićenike doma, duže vremena je prikrivao da se u toj ustanovi pojavila šuga, tvrdeći da je u pitanju običan osip! Jedan od zaposlenih kaže da su očekivali da će do ovoga da dođe, ali da je Stanojević rukovodioc­e držao u šaci, a oni su pritiskali podređene.

- Radim u paviljonu u kojem su smeštene mentalno retardiran­e osobe. Kod nas nije bilo nikakvih kontrola niti se dešavalo nešto neuobičaje­no. Inspekcija je bila u drugom i trećem paviljonu, gde se pojavila šuga, ali je dugo prikrivana. Govorili su da je to osip

S obzirom na to da su u ovom domu smeštena lica koja su prerasla domove za decu ometenu u psihičkom razvoju, kao i duševnih bolesnika lečenih u psihijatri­jskim ustanovama, a po završenom lečenju nisu spremna za život u porodici ili porodicu nemaju, sa njima je teško i uspostavit­i kontakt. - kaže za „Alo!“jedan od zaposlenih negovatelj­a koji je želeo da ostane anoniman.

On kaže da je glavna kontrola obavljena u upravnoj zgradi i da je inspekcija „češljala“računovods­tvo. Kaže da su primetili da je frka velika jer je bilo mnogo automobila, ne samo kragujevač­ke već i kraljevačk­e, jagodinske i beogradske registraci­je.

- Šuga je ovde bila samo kec na desetku. O kriminalu i zloupotreb­ama priča se već dve-tri godine. Zaposleni su u strahu. Prećeno im je. Nisi smeo da imaš svoj stav. Odmah si premešten na drugo mesto. I ja sam jedan od njih. Radim u kažnjeničk­om paviljonu. Direktor se ponašao kao da je ovo njegova svojina, a ne državna ustanova - kaže naš sagovornik.

Zbog pandemije su zabranjene posete štićenicim­a, kojima nije dozvoljeno da prilaze ogradi, a pogotovo ne da izlaze iz dvorišta zavoda jer su u njemu smeštena lica koja imaju mentalnih problema.

U kafani prekoputa, gde je policija pronašla i privela Stanojević­a, konobar nam je rekao da je bio prisutan prilikom hapšenja, ali dalje nije želeo da priča.

Govorili su da je to osip. Šuga je ovde bila samo kec na desetku. O kriminalu i zloupotreb­ama priča se dugo ZAPOSLENI

 ??  ??
 ??  ?? Dom „Male Pčelice“
Dom „Male Pčelice“
 ??  ?? Trovao korisnike lekom za stoku: Vladica Stanojević
Trovao korisnike lekom za stoku: Vladica Stanojević

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia