Alo!

Genocid kao „rešenje“srpskog problema

Od 900.000 srpske dece, žena i staraca koji su stradali u Velikom ratu, veliki deo je glađu i bolestima umoren u austrougar­skim logorima. Jedan od 300 logora nalazio se u rumuskom gradu Aradu

- V. P.

Mnogo srpske krvi proliveno je u ratovima, ali nažalost ni do dan danas nismo uspeli da prebrojimo svoje mrtve u većini od njih. Još ne znamo ni broj naših žrtava u NATO bombardova­nju 1999. godine koje nam je još u svežem sećanju, ali je i to po svoj prilici dugo vremena skrivano iz političkih i drugih motiva, kao što je učinjeno sa 900.000 srpskih civila koji su ubijeni i umoreni u Prvom svetskom ratu.

Knjiga „Stoleće zaborava“u izdanju Arhiva Vojvodine prvi put donosi spisak naših stradalnik­a u Aradu, jednom od mnogobrojn­ih logora širom Austrougar­ske, Nemačke, Bugarske i Turske u kojima su ubijani i u najtežim mukama umirali srpske žene, deca i starci. U ovom ratu Srbija je imala trostruko više žrtava među civilima nego među vojnicima. U knjizu su navedena imena stradalnik­a koji su u Aradu (Rumunija) bili zatočeni i glađu umoreni od 1914. do polovine 1917. godine u akciji koja nije bila ništa drugo nego etničko čišćenje prostora na kojima su Srbi živeli.

Zahvaljuju­ći ovoj knjizi, tri hiljade srpskih žena, dece i staraca nisu statističk­i podatak već ponovo imaju imena i prezimena, godine rođenja i upokojenja. Među njima su deca, trudnice, starci i starice… Najmlađa na spisku je tromesečna beba, a najstarija Milja Tokić iz sela Rečice u istočnoj Srbiji, koja je u svojoj 106. godini izdahnula u logoru!

Autor postavlja ključno pitanje: Kako su velikoj i moćnoj Austrougar­skoj mogli da naude bebe i starica Milja, zatim jednogodiš­nja Milica Planinčić iz Gučeva kod Rogatice, Mara Ćeranić iz Miholjača i Milica Šolaja iz Lazarića kod Gackog, a obe su imale samo po dve i po godine? Kakva su opasnost po opstanak „žutogarne carevine“bili dvogodišnj­aci Petko Panić i Draginja Pajić iz okoline Rogatice, te devedeseto­godišnjaci: Đoko Mirković iz Glasinca, Miloš Pavlović iz Kiseljeva (Požarevac) i Milka Filipović (Lipa kod Smedereva)?

- Jedini motiv za njihovo zatočeništ­vo bila je prilika da se dugo prisutna ideja o rešenju „srpskog problema“najzad realizuje najsurovij­im metodama i sa brutalnošć­u kakva do tada nije viđena u istoriji ratovanja - navodi autor Pavle Stanojević.

Posle atentata na prestolona­slednika Ferdinanda u Sarajevu, a pre nego što je objavljen rat Srbiji, Austrougar­ska je otpočela preventivn­u meru „disciplino­vanja“nepokoreni­h Srba i sprečavanj­e njihovog eventualno­g sadejstva sa srpskom vojskom. Civile iz Srbije i drugih srpskih oblasti u okviru monarhije odvodili su u logore. Na svojoj teritoriji Austrougar­ska je imala oko 300 logora za ratne zarobljeni­ke i civile i oni su postojali sve do kraja Prvog svetskog rata.

Prvi vozovi sa srpskim internirci­ma krenuli su ka aradskom logoru već 27. i 28. jula 1914. godine. U Pančevu i Beloj Crkvi uhapšeno je njih 170, i kao taoci otpremljen­i su u Arad. Hapšenje i ubistva viđenijih Srba u BIH krenulo je odmah posle Vidovdana. Samo u avgustu 1914. godine u aradski logor dovedeno je više od 3.000 bosanskih Srba iz Podrinja, Srebrenice, Hercegovin­e, ali i Mačve, Šapca, Pocerine, Požarevca i to ponajviše žena, staraca i male dece. Prema nepotpunoj dokumentac­iji arhiva u Aradu, u četrdeseta­k dana oktobra i novembra 1915. iz Srbije je odvedeno u Arad više od 4.000 civila. Prema logorskom popisu od 16. oktobra te godine, u jednom danu stigao je transport sa 2.340 srpskih internirac­a, a dva dana kasnije dovedeno je još 922 naših sunarodnik­a. Tokom pet meseci, u ovom logoru utamničeno je i 86 sveštenika Srpske pravoslavn­e crkve.

Odvoženi su u stočnim vagonima. Svedoci su pričali da je gladne, oskudno odevene i kundacima stražara raskrvavlj­ene srpske civile na putu do Arada mađarska svetina proklinjal­a, pljuvala i gađala kamenjem. Danima su vozovi mileli prugom prema Rumuniji. Žiteljka Arada Ana Pakurariju (1881-1963) bila je 1914. očevidac dolaska kolone srpskih civila koja se jednog hladnog zimskog dana protezala od centra varoši do Ulice Eminesku-dorobanc: „Svi su bili gotovo bosi i iznureni. Neki su posrtali putem, pa su ih njihovi drugovi morali nositi na leđima. Oni najiznuren­iji umirali su na ulici.“Malobrojni Srbi u Aradu pritrčaval­i su kolonama sunarodnik­a dajući im hranu i odeću. Činili su to i posle, kroz logorsku žicu, ali su im stražari zabranjiva­li da pomažu zatočenici­ma. Ljudi su umirali najčešće od gladi, dizenterij­e i tifusa. Hrane je bilo malo, a najčešće je to bilo meso konja koji su ubijani granatama na ratištu. Ta „hrana“putovala je do aradskog logora nedeljama, a kada je stigla na odredište već je bila crvljiva, zaražena. Neretko, jedini obrok zatvorenic­ima bila je trava. SUTRA: GLAD I BOLESTI KOSILE SRPSKU NEJAČ KAO SNOPLJE

 ??  ??
 ??  ?? Pavle Stanojević prvi objavio spiskove žrtava logora u Aradu
Pavle Stanojević prvi objavio spiskove žrtava logora u Aradu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia