Alo!

Nemanja ponovo meðu Srbima!

„Sramota što mu za sve ove vekove nije podignut spomenik, i došlo je vreme da se ta nepravda ispravi“, ističe Goran Vesić

- J. Đ.

Juče je na Savskom trgu u Beogradu počelo postavljan­ja velelepnog spomenika osnivaču srednjovek­ovne srpske države Stefanu Nemanji, čiji su prvi delovi u četiri kamiona prethodnog dana stigli iz Rusije, gde je napravljen.

Spomenik ruskog autora Aleksandra Rukavišnji­kova, koji je visok 23 metra i težak 68 tona, krasiće centralni deo pomenutog trga čija je rekonstruk­cija u toku. Zamenik gradonačel­nika Beograda Goran Vesić obilazeći radove rekao je da će spomenik jednom od najznačajn­ijih srpskih vladara na tom mestu trajati vekovima i sigurno biti jedan od najlepših u ovom delu Evrope.

- Njegovo vreme se pamti kao prekretnic­a u istoriji i kulturi Srba. On je sa sinom Rastkom utemeljiva­č Srpske pravoslavn­e crkve. Dokaz

je da srpska istorija traje 800 godina i da su Srbi stari evropski narod sa svojom istorijom, kulturom i tradicijom - rekao je on.

Vesić je ocenio da je sramota što za sve ove vekove nije podignut spomenik Stefanu Nemanji i da je došlo vreme da se ta nepravda ispravi.

Izrazio je zahvalnost predsednik­u Srbije Aleksandru Vučiću što je inicirao postavljan­je spomenika i dodao da će istorijski momenat biti kada ga on bude otkrivao.

- Vučić je od 2012. godine uradio mnoge velike stvari za Srbiju, ali podizanje spomenika Stefanu Nemanji imaće najveću simboliku da Srbija poštuje svoju istoriju - rekao je zamenik gradonačel­nika.

Predstavni­k delegacije Ruske Federacije Oleg Laskarev izjavio je juče da je velika čast što je izrada ovako simbolično­g spomenika pripala umetniku Aleksandru Rukavišnji­kovu.

- Nije česta prilika da se radi ovako simboličan i značajan spomenik. Spomenik je kompletno urađen i montiran u Moskvi kako bi ga majstor Rukavišnji­kov ocenio, a zatim je podeljen na delove da bi bio transporto­van u Srbiju. Za tri meseca biće kompletno završen u Srbiji - rekao je on.

 ??  ?? U Beogradu juče počelo postavljan­je velelepnog spomenika: Goran Vesić
U Beogradu juče počelo postavljan­je velelepnog spomenika: Goran Vesić
 ??  ?? Spomenik ruskog autora Aleksandra Rukavišnji­kova, visok je 23 metra i težak 68 tona
Spomenik ruskog autora Aleksandra Rukavišnji­kova, visok je 23 metra i težak 68 tona
 ??  ??
 ??  ?? Ovde će nići jedan od najlepših i najvećih spomenika u ovom delu Evrope
Ovde će nići jedan od najlepših i najvećih spomenika u ovom delu Evrope

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia