Alo!

Ekvador meka za srpske narko-bosove

Balkanski kriminalci kontrolišu čak 40 odsto trgovine drogom na svetu, naši u vrhu piramide

- ENIS SADIKU

Balkanska mafija upravlja sa 40 odsto trgovine drogom na planeti, navele su Ujedinjene nacije (UN) u svom svetskom izveštaju o drogama za 2017. godinu! U izveštaju za ovu godinu Ekvador je naveden kao jedan od centara gde se droga nabavlja, a Srbija je navedena kao glavna tranzitna ruta.

- Prema tom izveštaju, balkanske mafije su se ujedinile zbog profita i koriste svoje veze kako bi prenosili robu i plasirali je dalje na tržište. Oni se snalaze na razne načine i u stalnoj su potrazi za novom zemljom iz koje mogu nesmetano da švercuju drogu. Zato im je novo sedište u Ekvadoru, gde su počeli da preuzimaju prevlast navodi se u istraživan­ju koje su sprovele posebne grupe karabinjer­a u Italiji i Opservator­ija za organizova­ni kriminal Univerzite­ta u Milanu.

Jedna od prednosti zašto je izbor baš pao na Ekvador jeste da za ulazak u tu zemlju Evropljani­ma ne treba viza.

Tužitelj Cesar Pena Moran bio je zadužen za istragu protiv ove mafije, koja se zove „operacija Balkan“. On tvrdi da ove grupe neprimetno rade i da se čuje za njih samo kada se desi sukob, koji se obično završi smrću.

- U tržnom centru „Plaza navona“u četvrti La Puntila u gradu Samborondo­n 21. jula ubijen je Saša Spasić (56). Ustanovlje­no je da je on četiri meseca boravio u Ekvadoru. Pretresom njegovog stana pronađena su dokumenta i slike koji svedoče o trgovini drogom. Zbog toga se sumnja da je Spasićevo ubistvo rezultat borbe za teritoriju za trgovinu drogom ili za poravnanje računa, kao i za osvetu između pripadnika ovih grupa - naveo je Pena u svom izveštaju.

On je objasnio da kriminalci u Ekvador dolaze s malim profitom i otvaraju zanatske radnje ili glume turiste, pa dolaze s porodicom.

- Kriminalci se trude da ne upadaju u oči. Stacionira­ju se oko luka i posle završetka pregovora vraćaju se u svoje zemlje. Dva Balkanca su u maju 2019. ubijena u svojoj berbernici. Istraga je pokazala da im je radnja bila samo paravan za šverc narkotika. Tad su pronađeni njihovi milionski računi, a istragom se došlo podataka da su oni u Ekvador doputovali preko Egipta. Berbernica im je služila za pokriće, a u stvarnosti su ugovarali kupovinu velike količine droge, koji su morskim putem slati za Evropu. Ustanovlje­no je da rade za balkansku mafiju u koju su uključeni Albanci iz Albanije i sa Kosova, Crnogorci i Srbi, a njihov posao je bio da obezbede bezbedan tranzit i posreduju pri kupovini droge - naveo je tužilac.

I prema izveštaju Globalne inicijativ­e protiv transnacio­nalnog organizova­nog kriminala (GI-TOK), Ekvador je postao meka za balkanske kokainske bosove. Kako se

Ekvador ima blage zakone, a nigde nije lakše da se promeni IDENTITET I KUPI LAŽNI LIČNI DOKUMENT. JEDNA od prednosti jeste i to da za Evropljane ne treba viza

Kriminalci u Ekvador dolaze s malim profitom i otvaraju zanatske radnje ili glume turiste pa dolaze s porodicom

navodi, ova zemlja je smeštena između Kolumbije i Perua, gde se proizvodi oko 90 odsto ukupne količine kokaina, a ekvadorske granice su okarakteri­sane kao slabe. Takođe se navodi da Ekvador ima blage zakone, kao i da nigde nije lakše da se promeni identitet i kupi lažni lični dokument.

Kokain se i dalje isporučuje preko Atlantika, ali su zatvorene granice zbog pandemije, pa je došlo do zastoja u evropskim lukama i transportu, kao i do problemima u plaćanju.

- Cena je ostala gotovo ista. U Kolumbiji je kilogram kokaina 2.000 dolara, u Ekvadoru 4.000, a u Evropi se plaća čak 60.000 dolara - piše u izveštaju.

Kako navodi GI-TOK, u proteklih šest godina u Ekvadoru je uhapšeno 24 ljudi sa područja zapadnog Balkana. Iza brave je završilo 11 Albanaca, deset Srba, po jedan Crnogorac, Bosanac i muškarac sa KIM. U istom periodu ekvadorska policija je u svojim lukama zaplenila više od 70 tona kokaina, a trećina tog tovara bila namenjena evropskom tržištu.

Najveća količina kokaina, gotovo 90 procenata, koja ide iz Južne Amerike ka Evropi krijumčari se u kontejneri­ma na velikim trgovačkim brodovima, čije je krajnje odredište jedna od evropskih luka poput - Antverpena, Alhesirasa, Lavra, Roterdama i Hamburga.

 ??  ?? U Kolumbiji je kilogram kokaina 2.000 dolara, u Ekvadoru 4.000, a u Evropi se plaća čak 60.000 dolara
U Kolumbiji je kilogram kokaina 2.000 dolara, u Ekvadoru 4.000, a u Evropi se plaća čak 60.000 dolara
 ??  ??
 ??  ?? Granica Ekvadora i Kolumbije je poprište pravog rata protiv krijumčara
Granica Ekvadora i Kolumbije je poprište pravog rata protiv krijumčara
 ??  ?? Gotovo 90 procenata kokaina, koja ide iz Južne Amerike ka Evropi krijumčari se u kontejneri­ma na velikim trgovačkim brodovima u evropske luke
Gotovo 90 procenata kokaina, koja ide iz Južne Amerike ka Evropi krijumčari se u kontejneri­ma na velikim trgovačkim brodovima u evropske luke
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia