Alo!

Delotvorna terapija ledom

Kriomasažu celog tela sportisti mogu raditi dvatri puta mesečno, a kada se govori o lepoti, onda se radi deset tretmana na svaka dva-tri dana

- PIŠE: OLIVERA POPOVIĆ, VISOKOSTRU­KOVNI FIZIOTERAP­EUT „MASTER PHYSICAL“

Kriomasaža znači hladna masaža. Radi se ledom ili hladnim kremama, aparatima ili ručno, a može biti parcijalna ili pak obuhvatati celo telo. Prilikom kriomasaže dolazi do hlađenja kože, potkožnog tkiva i mišića. Hladnoća izaziva vazokonstr­ikciju, odnosno sužavanje krvnih sudova. Nakon prestanka masaže dolazi do prirodnog zagrevanja tkiva, odnosno temperatur­a tkiva se vraća na normalnu temperatur­u tela, što dovodi do vazodilata­cije, širenja krvnih sudova, povećava se cirkulacij­a, ubrzava dotok krvi, kao i metaboliza­m, te dolazi do bolje ishrane tkiva.

Parcijalna ili masaža celog tela?

Parcijalna masaža, dakle masaža određenog dela tela, uglavnom se radi nakon povrede tkiva, koja može nastati nakon udara, distorzije, luksacije, kao i kod svih drugih stanja koja su praćena otokom i bolom. U našoj ordinaciji parcijalnu krioterapi­ju radimo aparaturno (uz pomoć aparata „Game Ready“). Pored toga što hladi, aparat vrši i pritisak, koji je veoma sličan ručnoj masaži, tako da nakon jednog tretmana koji traje 15 minuta otok može biti manji za dva-tri centimetra u obimu, što znači da sama kriomasaža ubrzava proces oporavak tkiva.

Ruèna kriomasaža

Kriomasaža celog tela radi se ručno. Radi se u cilju oporavka, što je slučaj kod sportista radi boljeg i bržeg oporavka nakon napornih treninga ili takmičenja, kada treba izbaciti mlečnu kiselinu iz mišića,

smanjiti upalu i oporaviti mišiće.

Efikasna u borbi protiv celulita

Kad se koristi za smanjenje masnih naslaga i celulita, aplikovanj­e leda traje 20-30 minuta. To je dovoljno vremena da dođe do snižavanja temperatur­e tela i do vazokonstr­ikcije. Nakon kriomasaže sledi od 30 do 40 minuta limfne drenaže specijalni­m kremama, koje sadrže aktivne materije za razgradnju masnih naslaga i celulita, koje zbog vazokonstr­ikcije i vatodilata­cije dospevaju do svih delova potkožnog tkiva.

Efekti

Efekat kriomasaže i limfne drenaže jeste ubrzanje cirkulacij­e, metabolizm­a i protoka limfe, razgradnja masnih naslaga i celulita, povećana diureza, povećano izbacivanj­e tečnosti prirodnim putem, a sa njom i izbacivanj­e toksina masnih naslaga i štetnih materija iz organizma.

 ??  ?? Nakon tretmana potrebno je popiti dve-tri čaše vode
Nakon tretmana potrebno je popiti dve-tri čaše vode
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia