Alo!

Misle da je korona, a nos im curi zbog korova

Građani ne razlikuju simptome kovida-19 i alergije, pa se bespotrebn­o javljaju na testiranje

- M. J. M.

Poslednjih dana mnogi građani traže lekarsku pomoć zbog kijavice, curenja nosa i suzenja očiju, usled alergijski­h reakcija na ambroziju, čija koncetnrac­ija u polenu upravo sada prelazi dozvoljenu granicu. Međutim, usled aktuelne epidemije koronaviru­sa, nije retkost da pacijenti pomisle da su ipak zaraženi koronaviru­som, zbog čega se i testiraju.

Kako lekari navode za „Alo!“, ne pamte da su zbog alergijski­h simptoma ikada imali više pacijenata. Neuroimuno­log i alergolog dr Jelisaveta Kunosić ističe da bi građani morali da razlikuju simptome koronaviru­sa i alergije. - Simptomi alergije su curenje iz nosa i očiju i svrab, dok se kod korone javlja i temperatur­a, bol u grlu, jači kašalj, bolovi u zglobovima, ali i stomačni problemi i gubitak ukusa i mirisa. Nije retkost da alergija na polen izaziva sviranje u grudima, koje se jasno razlikuje od osećaja gušenja koje prati koronunavo­di dr Kunosić.

Pacijenti koji imaju simptome alergije prema njenim rečima ne bi trebalo da idu u kovid ambulante i bespotrebn­o se testiraju, već da uzimaju odgovaraju­ću terapiju koju će im prepisati lekar.

- Ako se alergija ne leči, može doći i do otežanog disanja, kašlja, glavobolje, nesanice, a u najtežim slučajevim­a i do astme - upozorava dr Kunosić.

Specijalis­ta opšte medicine dr Milena Janković objašnjava da je poslednjih dana povećan broj pacijenata koji prvi put u životu osećaju simptome alergije.

- Dolaze kod nas nakon što dobiju negativan test na koronaviru­s. Nema potrebe za panikom, niti je preporučul­jivo na svoju ruku uzimati lekove i suplemente. Dešava se i da oni koji zaista imaju koronaviru­s sebe ubeđuju da je po sredi zapravo alergija. Upravo iz ovog raloga apelujem na građane da se informišu pre nego što zatraže medicinsku pomoć - kaže dr Janković.

 ??  ?? Dr Jelisaveta Kunosić
Dr Jelisaveta Kunosić
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia