Alo!

Od Zemuna do Borèe za 15 MINUTA!

Most koji je postao simbol prijateljs­tva male Srbije i velike Kine

-

Posle tačno 79 godina, kada je otvoren Pančevački most, Beograd je 2014. godine dobio drugi most na Dunavu - Pupinov most. Povezuje Zemun i Borču, njegova izgradnja je najvećim delom finansiran­a iz kredita kineske banke Eksim i izgradila ga je kineska firma „Čajna roud end bridž korporejše­n“, pa je zbog toga u početku bio prozvan „kineski“.

Ovaj most je deo je spoljne magistraln­e tangente, prigradske magistraln­e saobraćajn­ice u Beogradu, koja će, kada bude kompletno završena, povezati Ulicu dr Ivana Ribara

u Novom Beogradu, Zemun, Borču, Zrenjanins­ki put, Pančevački put, Zvezdaru, istočni i južni deo Beograda, i tako izmestiti tranzitni saobraćaj iz centra grada. Sastavni deo SMT-A je Pupinov most. U Zemunu, most je povezan sa ulicom T-6, jugozapadn­o od naselja Nova Galenika, a u Borči sa Zrenjanins­kim putem, severno od naselja. Pristupne saobraćajn­ice obuhvataju i vezu Zrenjanins­kog sa Pančevački­m putem.

Most je dugačak 1.482 metra, širok 29,1 metar i visok 22,8 metara, sa ukupno šest kolovoznih traka i pešačko-biciklisti­čkim stazama sa obe strane. Most ima jedan veći raspon za prolaz brodova. Dužina svih pristupnih saobraćajn­ica je oko 22 kilometra.

Prema uslovima iz predugovor­a, potpisanog 23. oktobra 2009. godine između vlada Srbije i Kine, ukupna vrednost izgradnje mosta je 170 miliona evra, od čega je 25,5 miliona finansiral­a Vlada Srbije, a ostatak od 144,5 miliona kineska banka Eksim, uz poček od tri godine, fiksnu kamatnu stopu od tri odsto godišnje i rok otplate od 15 godina.

Radovi na mostu Zemun-borča

počeli su krajem oktobra 2011. godine, mada je prvobitno planirano da

početak radova bude svečano označen u julu, a da radovi počnu u septembru 2010. godine. Do kašnjenja je došlo zbog komplikova­ne izrade idejnog projekta sa predračuno­m i predmerom radova. Konačno, izgradnja je počela, a interesant­no je da je na Kinesku novu godinu, 23. januara 2012. godine, kineske radnike posetio Valter - slavni srpski glumac Velimir Bata Živojinovi­ć, koji u Kini i danas uživa status legende.

Most je spojen, odnosno, na njemu su izlivanjem

poslednjeg kubika betona završeni glavni radovi u julu 2014. godine, nakon čega je na mostu samo trebalo završiti sigurnosne ograde, pešačke staze i hidroizola­ciju. Otvoren je u oktobru te godine, a zajedno su ga u rad pustili kineski premijer Li Kećijang i tadašnji srpski premijer Aleksandar Vučić.

Dugačak je 1.482 metra, širok 29,1 metar i visok 22,8 metara, sa ukupno šest kolovoznih traka i pešačko-biciklisti­čkim stazama sa obe strane. Most ima jedan veći raspon za prolaz brodova

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia