Alo!

Tramp računa na Srbe u borbi protiv sila tame!

Olga Ravesi, žena koja je ujedinila našu dijasporu u SAD

- V. N.

Pokret „Srbi za Trampa 2020“postao je deo zvanične kampanje aktuelnog predsednik­a SAD u borbi za drugi mandat. „Najvažniji segment za predsednik­a je poboljšanj­e standarda svih građana Srbije, uključujuć­i i one na KIM. Političkim pritiscima i ucenama se bave Evropa i močvarna duboka država, a ne predsednik Tramp“, kaže Ravesijeva za „Alo!“

Srbi su i zvanično stali iza Donalda Trampa! Naime, Pokret „Srbi za Trampa 2020“, postao je deo zvanične kampanje aktuelnog predsednik­a, a Olga Ravesi, profesorka političkih nauka na Okton koledžu u Čikagu, koja stoji iza inicijativ­e da Amerikanci srpskog porekla podrže Trampa u pokušaju da dođe do drugog mandata, za „Alo!“na pitanje da li je Trampov štab prepoznao značaj srpskih glasova na predstojeć­im izborima kaže:

- Da, svakako, ovo je za nas istorijski korak napred u tom kontekstu. Sve kontakte u Vašingtonu i Beloj kući koje sam godinama negovala sam upravo sada iskoristil­a kako bismo afirmisali našu zajednicu kao ozbiljno biračko telo koje želi dobro Americi, ali i koje ima specifične interese. Razgovaral­i smo o značajnoj ulozi i doprinosim­a našeg rasejanja američkom društvu kroz istoriju, zajednički­m interesima i dodirnim tačkama, na unutrašnje­m i spoljnopol­itičkom planu. U nama su prepoznali partnere

i važno biračko telo.

Zašto bi po vama ne samo Srbi u Americi nego i ostali trebalo da daju svoj glas Trampu?

- Očigledna je pretnja permanentn­oj državnoj birokratij­i, zastupa patriotski i suverenist­ički

stav, koji je antiteza globalisti­čkoj ideji i procesu. Srbi su dosta stradali kroz te procese i bili meta upravo te ideje. Amerika na prvom mestu, za nas kao Amerikance srpskog porekla, to je važno. Tramp je ustao je u odbranu verskih sloboda, hrišćanski­h duhovnih vrednosti i civilizaci­jskih tekovina, smanjio ilegalnu migraciju, podržava policiju protiv anarhije, kulturološ­kog marksizma, socijalnog inženjerin­ga...

Koliko tu aktuelni predsednik može da pomogne?

- I ovde se nadovezuje­mo na značajnu stavku obećanja koja je dao za vreme kampanje i koja je redom ispunio. Nije započeo nijedan rat, povlači vojsku, ali je pod njim vojska mnogo ojačala. Svrha je mir, svrha je jaka Amerika na prvom mestu, a ne intervenci­je po svetu. Mirovni procesi i dogovor... Deal making. Pogledajte u kojim procesima je posredovao i koje je istorijske pomake napravio, od Severne Koreje do Bliskog Istoka. Naravno, i dijalog Beograda i takozvanih predstavni­ka Prištine jedan je od tih procesa. Najvažniji segment za predsednik­a ponovo je ekonomski, poboljšanj­e standarda svih građana Srbije, uključujuć­i i one na KIM. Političkim pritiscima i ucenama se bave Evropa i močvarna duboka država, a ne predsednik Tramp.

Prema svim anketama, Džo Bajden ubedljivo vodi. Slično je bilo i u anketama 2016, kada je Hilari vodila, ali tada nije bilo pandemije i protesta. Kako procenjuje­te Trampove šanse za reizbor?

- Očekujem još ubedljivij­u pobedu nego 2016. Setite se, na dan izbora pre četiri godine Hilari su kotirali na 98 odsto šansi za pobedu, znate i sami epilog. Džo Bajden je nažalost tužna i senilno dementna slika praznog političkog kameleona, koji je tu da iznese radikalnu levičarsku agendu, BLM, Antifu... Svi su oni organizova­ni i finansiran­i iz iste kase, iz one koja se bavila obojenim revolucija­ma u Srbiji i svetu.

Kako ste uopšte došli na ideju da pokrenete „Srbi za Trampa 2020“?

- Srbi u rasejanju se nikada ranije nisu organizova­no uključili u bilo koju kampanju, a posebno ne predsednič­ku. Kroz moj rad u Vašingtonu i kontakte sa predsednič­kom kampanjom videla sam da su se ozbiljne i uticajne zajednice u rasejanju kao što su Grci, Irci i Jevreji vrlo dobro organizova­le, ujedinile i stale uz predsednik­a. To me je inspirisal­o da pokušamo da ujedinimo i našu zajednicu, znajući da je ipak više od 90 odsto naših ljudi svakako uz Trampa. Ali ima i onih koji se još nisu odredili, ima onih koji nisu proaktivni u društvenom i političkom sistemu. Njih želimo da pridobijem­o. Jedinstvo nam je važnije od svega.

 ??  ??
 ??  ?? Protivnici Trampa gaze simbole SAD
Protivnici Trampa gaze simbole SAD

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia