Alo!

Prosečna plata u junu 59.740 dinara

- N. M.

Prosečna neto plata u Srbiji za jun 2020. godine iznosila je 59.740 dinara i nominalno je veća za 11,4 odsto, a realno za 9,6 procenata u odnosu na isti mesec prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Udar koronaviru­sa na hotelsko-ugostitelj­ski sektor bio je toliko snažan, da srpski hotelijeri i ugostitelj­i navode da će ukoliko dođe do novog talasa zaraze biti primorani da stave katanac na svoje objekte.

Prema njihovim rečima, hladnije vreme im ne ide naruku jer više neće raditi bašte restorana i kafića. Zbog ograničeno­g broja osoba u zatvorenom prostoru, navode hotelijeri, upitan je i kongresni turizam, koji je najviše aktuelan upravo u jesenjim i zimskim mesecima.

Beogradski ugostitelj Igor Belošević kaže da je zbog smanjenog obima posla za čak 40 odsto morao da skrati kartu pića i da redukuje jelovnik.

- Država nam jeste pomogla i zahvalni smo joj na tome, ali ako budemo opet morali da zatvaramo lokale, siguran sam da 90 odsto ugostitelj­a neće preživeti. Značilo bi nam i da budemo oslobođeni plaćanja određenih dažbina jer bismo onda mogli da spustimo cene. Međutim, svesni smo da tako nešto nije realno očekivati. Preostaje nam samo da se nadamo da će virus posustati kaže Belošević.

Iako je u Vrnjačkoj Banji trenutno popunjeno čak 90 odsto smeštajnih kapaciteta, tamošnji hotelijeri sa zebnjom dočekuju septembar. Prema rečima Ivone Borojević,

generalne menadžerke jednog od najvećih hotela u toj banji, čak 50 odsto hotelskih aranžmana u jesenjim mesecima popunjavaj­u učesnici kongresa, ali je kongresni turizam zbog koronaviru­sa gotovo u izumiranju.

- Kod nas se godinama tradiciona­lno održavaju kongresi, a za septembar imamo zakazan jedan koji bi trebalo da okupi 500 učesnika. Međutim, ukoliko se epidemiolo­ška situacija pogorša, gotovo je sigurno da će nam čitav posao propasti - kaže Borojeviće­va.

Ako budemo opet morali da zatvaramo lokale, siguran sam da 90 odsto ugostitelj­a neće preživeti

IGOR BELOŠEVIĆ

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia