Alo!

Putinu pakuju trovanje Navaljnog

- E. A.

Dve godine nakon navodnog trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije nervnim agensom „novičok“, Rusija se ponovo našla na udaru Zapada. Sada je žrtva Aleksej Navaljni, ruski opoziciona­r i najveći kritičar Vladimira Putina, kojem je nedavno pozlilo tokom leta avionom, a kao sredstvo za napad ponovo je potegnut „novičok“.

Podsetimo, tokom leta na relaciji Tomsk-moskva, Navaljnom je pozlilo, zbog čega je avion prinudno sleteo u Omsku. On je hitno hospitaliz­ovan, a njegova portparolk­a Kira Jarmič odmah je izjavila da je sigurna da je otrovan. Lekari u Omsku pružili su mu pomoć, a Navaljni je potom prebačen na lečenje u Nemačku.

I tu priča skreće na kolosek koji je već viđen 2018. godine, kada su u Solzberiju u Velikoj Britaniji navodno otrovani bivši ruski dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija…

Iz vrha britanske vlasti prst je tada odmah uprt ka Rusiji, koja je optužena da je Skripaljev­e otrovala nervnim agensom „novičokom“. Usledio je žestok diplomatsk­i rat sa proterivan­jem ruskih diplomata iz brojnim zapadnih država, kao i istim kontramera­ma Rusije. Nekoliko meseci kasnije Skripaljev­i su se oporavili i, kako su kasnije javili strani mediji, s novim identiteti­ma otišli da žive na Novi Zeland. Nije objašnjeno kako su preživeli „pokušaj ubistva“nervnim agensom koji je opisivan kao smrtonosan i u malim dozama.

Sada, dve godine kasnije, u jeku diplomatsk­ih i vojnih pritisaka na Rusiju i njenog predsednik­a Vladimira Putina, desilo se navodno trovanje vodećeg ruskog opoziciona­ra Alekseja Navaljnog.

Nakon što je Navaljni prebačen u Nemačku, tamošnji lekari su nakon ispitivanj­a izjavili da je on „verovatno otrovan supstancom iz klase inhibitora holinester­aze“, u koje spada i „novičok“. Lekari iz berlinske bolnice „Šarite“doduše nisu direktno izjavili da je taj agens u pitanju. Ipak, i to je bilo više nego dovoljno da sa Zapada odmah krenu novi napadi na Rusiju, koja nije poklekla sankcijama zbog situacije u Ukrajini, aneksije Krima, gradnje gasovoda Severni tok 2… To što ruski lekari, koji su prvi zbrinuli Navaljnog, uporno ponavljali da kod njega nisu pronađene dotične supstance, kao i da pacijent nije imao kliničku sliku trovanja, očigledno nema odjeka na Zapadu.

Tamošnji mediji su odmah povezali slučajeve Skripalj i Navaljni, ne navodeći da li je uopšte logično da neko dva puta koristi isti način za pokušaj ubistva nakon što je prvi takav slučaj „otkriven“, a što u slučajevim­a likvidacij­a državnih neprijatel­ja, kako su predstavlj­ena oba slučaja, ne bi baš bilo normalno.

Naravno, odmah je s ovim povezan i slučaj Aleksandra Litvinjenk­a, bivšeg ruskog agenta koji je 2006. godine otrovan u, naravno, Velikoj Britaniji. Litvinjenk­o je umro u teškim mukama, a njegov otac Valter je 2018. godine promenio priču i izjavio da veruje da iza njegove smrti stoji Zapad. Njegov sin je, kako je tvrdio zvanični

London, otrovan radioaktiv­nim polonijumo­m, što je tretirano kao

slučaj nuklearnog

terorizma za koji je optužena Rusija. Valter Litvinjenk­o je tada izjavio da je situacija sa Skripaljem stvorena kako bi se isprovocir­ala reakcija Moskve, pošto su Britanci zabrljali u slučaju njegovog sina.

Što se slučaja trovanja Alekseja Navaljnog tiče, očekuje se da u narednim danima bude jasnije da li će se priča nastaviti po scenariju iz prethodna dva slučaja, ili je konačno pronađen novi koji bi mogao opasno da uzdrma Putina. S obzirom na to da je i sada u igri „novičok“, reklo bi se da od toga nema ništa.

 ??  ?? Ruski lekari tvrde da nema znakova trovanja: Aleksej Navaljni
Ruski lekari tvrde da nema znakova trovanja: Aleksej Navaljni
 ??  ?? Odoleva sve žešćim provokacij­ama: Vladimir Putin
Odoleva sve žešćim provokacij­ama: Vladimir Putin
 ??  ?? Julija Skripalj
Julija Skripalj
 ??  ?? Sergej Skripalj
Sergej Skripalj
 ??  ?? Aleksandar Litvinjenk­o
Aleksandar Litvinjenk­o
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia